Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

Október

Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeri.

(Radnóti Miklós-részlet)

Októbert a népi kalendárium szerint szokták Mindszent havának is nevezni. A római naptár szerint az év nyolcadik hónapja, a latin octo szó jelentése nyolc. Az Arvisurák szerint Magvető hava, mert ekkor kezdődik az őszi vetés a földeken. A természet ezer színben pompázik, de már hullik az elsárgult levél. Kezdődnek az őszi munkák, a betakarítás, a kukoricatörés, a kukoricafosztás. „Sok kéz hamar kész „– tartja a mondás. Társaságban könnyebb a munka és a közösségben faluhelyen szólt a nóta, meséltek, tréfálkoztak, sőt a fiatalok táncra is perdültek. Most van a szüret ideje, a kezdete néhol 4-e, Ferenc napja. Assisi Szent Ferencre utalva ez az Állatok világnapja. Másutt 15-e, Teréz napja, de vannak helyek, ahol csak később, a hónap végén szedik le a szőlőt. Például a tokaji aszú szőlőt október végén, 28-án kezdik szüretelni. „Akár haszon, akár kár, Simon-Júda a határ” – szól a hegyaljaiak régi törvénye...


Október 6-án az aradi vértanúkra emlékezünk.


Október 8-a Nagyboldogasszony ünnepe.


Október 9-e Dénes napja, ami megmutatja, milyen idő várható: ha északról fúj a szél, és tiszta az ég, és a csillagok is tündökölve ragyognak: szigorú, kemény tél várható. Ha viszont napnyugat felől fú a szél, és az ég egy kissé felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben.


Október 15-e Teréz napja dologtiltó nap, mert az asszonyok nem moshattak, nem süthettek kenyeret.


Október 16-a a kenyér világnapja.


A népi megfigyelések szerint:

  • ha októberben a hónap elején sok csillag esik, úgy szép idő lesz
  • az októberi zivatar szeszélyes telet jelent
  • ha októberben sok eső hull, akkor decemberben sok szél várható
  • ha meleg október hónapja, hideg lesz a február
  • ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz


Reméljük, hogy az időjárás kegyeinek köszönhetően minden szabadtéri munkára megfelelő időben sikerül felkészülniük és mindenki betakaríthatja a termést felkészülve így a télre. A szép nyugodt októberi napsütéses napokon tartózkodjanak sokat a szabadban és élvezzék az ősz gyümölcseit! Kiránduljanak, s töltődjenek fel a változatos színekben pompázó természetben!


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×