Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Nem mind avítt, ami régi!

A reneszánsz és a barokk művészet egyik kedvelt hangszere a viola da gamba. Távoli rokonságban áll a hegedűk családjával, a hangszert vonóhúzással szólaltatják meg. Magyar fordítása térdhegedű.

A legrégebbi európai vonós hangszer a 17. század végére kezdett veszíteni kezdeti népszerűségéből. A hegedűk rohamos előretörése mellett műkedvelő hangszerré vált, s egy időre ki is ment a divatból.

Összetéveszthetetlenül finom, kellemes hangszínük, zenei artikulációjuk érzékenysége miatt azonban újra felfedezte az igényes koncerthallgató közönség. Már a barokk korban is a fennkölt elegancia, báj jellemezte, s ez a nemes különlegesség segítette népszerűségét a francia, párizsi szalonok sajátos zenei hangulatának kialakításában. A gamba hangja nem harsány, mellette kellemesen töltik idejüket az előkelő urak, üzletemberek.

Korunkban is ezért lett a régizene együttesek meghatározó hangszere. A 20. századtól újra megindult a gamba hangszercsalád gyártása. A csellótól eltérően öt, hat, vagy akár hét bélhúr feszül rajtuk, a lanthoz, gitárhoz hasonlóan érintők rögzítik a hangok helyét.

Ma a hangversenytermekben reneszánszát élik a régizene koncertek, fesztiválok, s kiváló muzsikusoknak köszönhetően van választék a historikus művek meghallgatásakor. S az sem ritka, hogy a reneszánsz műveket, vagy Bach szerzeményeit korhű hangszerek előadásában csodálhatjuk újra. A közönség igényes zenei ízlését szolgálja, hogy vannak iskolák, képzőhelyek, találkozók, ahol az előadók autentikus ismeretekre tehetnek szert, s a régizene koncertek választéka egyre tágul.

A mai zajos, rohanó világban ismerjük meg, hallgassuk a régi korok zenéjét is, mert az különös színt, hangulatot hoz az értékek, a kincsek felfedezésében, megtalálásában!


Újbuda 60+ Program