Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. szombat, Emőke

Nekem, rólam szól

Tíz éves lett az Újbuda 60+ Program! Elhatároztuk, hogy ez alkalomból megünnepeljük magunkat. Már a tervezésnél szempont volt, hogy nem grandiózus, programokkal és ünnepi előadásokkal, hanem a tevékenységeink kézzel fogható felmutatásával szeretnénk visszatekinteni az eltelt időre.

A közös ötletek és előkészítés után izgatottan vártuk, hogy mit szólnak ehhez a legjobban érintettek, a 60 pluszos ügyfeleink. Részt vesznek-e majd egy közös ünnepi mozgásban, egy gyaloglásban, vagy a Múltidéző városismereti sétán a Gellért-hegyen?

A háromnapos ünnepi programsorozat igen színesre sikerült, amin szép számmal vettek részt azok, akik rendszeresen figyelemmel kísérik a tevékenységünket, de eljöttek a kíváncsiskodók, az érdeklődők, akiknek figyelmét most ragadta meg valami. Boross Eszter az utóbbi időben több programon is részt vesz, s most is megtisztelte a rendezvényt. Az ő véleménye alapján osztjuk meg a hozzánk befutott tapasztalatokat.

A rendezvény keretéűl két színpadi produkció szolgált, melyek a férfi-nő kapcsolatát jelenítették meg. A nyitó programon bemutatásra került a „Kié vagy, mondd?” című zenés darab, amely Szép Ernő Lila ákác regényének és a 30-as évek slágereinek felhasználásával készült könnyed, fiatalos lendületű, az Orfeum hangulatát megidéző szórakoztató produkció volt Szávai Viktória és Adorjáni Bálint előadásában, Nagy Szabolcs zongorakíséretével. A másik színdarab Arbuzov: Kései találkozás című nagysikerű műve, melyet a Karinthy Színházban tekinthettünk meg Köllő Miklós rendezésében az általa vezetett Tarka Színpad amatőr művészeinek előadásában. Ez a mi korosztályunk élethelyzeteit dolgozza fel, a magány, a párkeresés problémáját. Szembesít azzal, hogyan vállalunk fel egy új kapcsolatot, hogyan vágunk bele a nehéz feladatba, s kortól független, teljesen emberi, hogy mindenki vágyik a szépre, a bensőséges lírai kapcsolatokra. A két mű nagyon hangulatos bevezetése és lezárása volt a jubileumi rendezvénynek.

A többi programot az a törekvés dicséri, hogy aktív részvételre „kényszerített”. Ilyen volt például a Rejtvényfejtő verseny, ahová rendkívül sokan neveztek a kerületből. Nagyon örültünk a férfi-női megosztott értékelésnek, mert így a díjazottak száma duplára növekedett. Rendkívül ügyes gondolat volt István György rejtvényfejtő mester felvezető kvíz kérdés sorozata, melyet aktuálisan a 11. kerületi BKV-s kérdésekből állított össze. Az ügyeskedőket szóró-ajándékokkal jutalmazta.

Rendkívül jó ötlet volt a közös sportolás, a jógázás, tornázás, nordic walking gyaloglás a Feneketlen-tónál. Ezek a korosztályunk egészségi állapotának leginkább megfelelő egészségmegőrző, javító mozgásfajták, melyeket avatott szakemberektől van módunk elsajátítani. Ezt követően pedig közösségben mozogni mindig hangulatosabb, hatásosabb. A baráti társaságok szívesen tartják ezúton is a kapcsolatot, s most új érdeklődőkre, pártolókra is szert tettünk. A 60+ Program keretében rendkívül hasznos tanácsadásokat vehetünk igénybe, melyek most rendhagyó formában, kiscsoportos, kiselőadásos keretek között kerültek a programba. Ehhez kaptunk segítséget Virág Anikó gyógytornász foglalkozásán, ahol átrágtuk magunkat a gerincpanaszok, a csípőtáji problémák, az ízületi gondok és egyéb mozgásszervi problémák kérdéskörén. Dr. Barna Lajosné dietetikus pedig táplálkozási tanácsokkal segítette a cukorbetegek, a fogyókúrázók helyzetét, hasznos tippeket adott az egészséges táplálkozás és az őszi konyhai praktikák kérdéskörében.

Az Újbuda 60+ Program kiemelt partnere a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében interaktív vetélkedővel ünnepeltük a környezetvédelem érdekében közösen végzett munkánkat. Kremnicsán János a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője a résztvevők számára 13+1 kérdéses TOTÓ szelvényt hozott. Ezzel elmélyítettük például a helyi környezetvédelmi ismereteinket. Mivel az évközi terepi túrákon nem mindenki vett/vehetett részt, ezért felidéztük a közös emlékeket, János kellemes vetítéssel és összefoglalással tárta fel ismét a kirándulásokon szerzett élményeket, a természeti érdekességeket. Hangulatos és hasznos együtt töltött idő volt ismét ez a foglalkozás is.

A tízéves jubileum alkalmából meghirdetésre került a „Nem csak a 20 éveseké a világ” fotópályázat, melyre érdekes és izgalmas munkák érkeztek. A rendezvénysorozat alkalmából díjazták és kiállításon mutatták be az alkotásokat. Átadásra került még az „Újbuda Időseiért Díj”, melyet a 60+ Programból Áment Zsóka a fotókör vezetője kapott meg.

A 60+ Program eltelt tíz évéről összeállítottunk egy kiadványt, amiben az érintettek, a résztvevők és foglalkozásvezetők elevenítik fel legszebb élményeiket.

Ezúton is gratulálunk mindenkinek minden eredményhez, s köszönjük a szervezőknek a maradandó megemlékezést. Igazán jópofa színfolt volt a születésnapi torta, s a vendéglátás is végre konszolidáltan sikerült.


Minden nekünk, rólunk szólt!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

60+ tavaszi informatika és nyelvi tanfolyamok

2019 tavaszán ismét indítunk angol, német, illetve informatika (számítógép- és internetkezelői) tanfolyamokat. A tanfolyamok felépítése és időtartama változik az idei évtől az Önök igényei szerint