Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Mit tehetünk a földért?

Minden évben elérkezik a Föld Napja április 22-én, akkor mozgalmak, kampányok segítik a környezetvédelem fontosságának hirdetését. Jó esetben magunk is részt vehetünk egy-egy szemétszedésen közvetlen környezetünkben, vagy virágot ültetünk a házak elé. De mit tehetünk, teszünk még?

Nagyon jó, hogy legalább ezen a napon előtérbe kerül a sajtóban, kommunikációban, az iskolai oktatásban ez a téma, de ettől jobb, biztonságosabb lehet életünk ezen a bolygón? Környezetvédelmi akciók, szervezetek alakulásának fénykorát éljük. A kampány is szolgálhatja a célt, mondják most többen. Egyre több hazai kezdeményezésről kapunk hírt. Próbálunk tudatos vásárlóvá, fogyasztóvá válni. Mit tehetnénk még és mikor?

A fenntartható fejlődésről, az energiatakarékosság lehetőségeiről nap-mint nap hallunk, a gazdaságosság kérdéseivel találkozunk, mégis bajban érezzük magunkat, ha le kell mondanunk a kivívott kényelemről. Itt van például az idei Föld Napja, ami teljesen szokatlan körülmények között zajlik. Lehet, hogy a világjárvány is egy figyelmeztető jel, hogy forduljunk befelé, vizsgáljuk meg szokásainkat, hozzunk áldozatot azért, hogy megóvhassuk egészségünket, a föld jövőjét? Túl sok és drasztikus a figyelmeztetés mostanában. Tüzek, viharok, természeti katasztrófák! Nem volna ideje tényleg mindenkinek a maga szintjén cselekedni, hogy segítsünk a földnek, magunknak? De, csakhogy minden nap, nemcsak az évi 1 – 2 ünnepnapon! Kövessük a jó példákat, s cselekedjünk a hétköznapokban! Kezdhetjük a tudatos viselkedésünk gyakorlását rögtön!

Például ebben a válságos időben megfogadhatnánk, hogy sokkal jobban támogatjuk a hazai termelést, s főként hazait vásárolunk. Odafigyelünk a túlfogyasztásra, az egészséges életmódra. Szokásainkra, a felesleges és káros műanyag felhasználásra, a hulladék tárolására, hasznosítására. A közlekedési szokásainkra, a légszennyezésre, környezetünk tisztaságára.

Azon túl, hogy bővítjük ismereteinket, utánanézünk, olvasunk a környezetvédelmi lehetőségeknek, a „karantén időszak” után is vásárlólistát készítünk, nem halmozunk fel feleslegesen, hogy kerüljük a pazarlást és elfordulunk, ha köhögünk, hogy védjük embertársainkat is a fertőzésekkel szemben.

Hosszú a sor, ami a bolygónk szebb jövőjét szolgáló cselekedeteket leírja, van lehetőség csatlakozni, ügyek mellé állni. A fiatal hazai gazdák, akik sokat dolgoznak és egészséges zöldséget, gyümölcsöt termelnek asztalainkra, a Rejtelmek Ösvénye Dunakeszin, ahová almafákat ültettek az elmúlt években házasságra lépők, az önkéntes gyaloglóklubok, a vizeket, tereket műanyagoktól is megtisztító kezdeményezések, az országot behálózó bicikli utak, csak hogy néhányat említsünk. De ne gondoljunk hőstettekre, ha csak a közvetlen környezetünkben figyelmesek vagyunk, sokat tehetünk a föld, és mindenki egészségéért.


Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a földre!


Újbuda60+Program