Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. vasárnap, Jusztina

Melyik nap a Föld napja?

Ezen a héten van a Föld Napja. Már több, mint ötven éves világmozgalom, s Magyarországon is 31 év óta tartjuk! Ilyenkor felerősödnek a jelszavak, jobban emlegetjük a veszélyeket és féltjük a környezetet.

Csak az a baj, hogy a földünket nap-mint nap érik káros következmények az emberiség túlterjeszkedésével, beavatkozásával a természet egyensúlyába. Az erőforrásainkat elhasználjuk, túlzott mértékű a fogyasztás, pazarolunk, a természeti kincseinket feléljük. A kereskedelem még több fogyasztásra ösztönöz, a média reklámokat zúdít ránk, megszokásaink miatt ragaszkodunk táplálkozási és életmódbeli hagyományokhoz. S mindenki feljebb, a hegy tetejére, az erdő közepére akar építkezni, kényelmesen, autóval egymagában közlekedni, légkondicionált helyiségben a hőséget átvészelni és a fűtéssel, vízzel sem akarunk takarékoskodni…általában csak a magunk kényelmére tudunk gondolni. Élvezzük, hogy jogunk van a még jobb élethez, a naphoz, a jó levegőhöz, s mindeközben nem gondolunk a jövőre, a fenntarthatóságra.
Mostanában egyre többször megtapasztalhattuk a bolygónk segélykiáltásait váratlan katasztrófák, járványok formájában is. Ezek súlyos és mindenkit érintő figyelmeztetések, melynek tanulságait le kell vonni. Természetesen szükséges az információ átadás, az ismeretterjesztés, mert meg kell tanítani a fiatalabbakat, s időnként figyelmeztetni kell embertársainkat a környezet védelmére, szeretetére! De nem elég kampány szerint tudatosnak, környezetvédőnek, zöldnek lenni, vagy a vészharangot folyamatosan kongatni! Itt az ideje bátor, kezdeményező, cselekvő földlakónak lenni! Rászólni a szemetelőre, a kutyapiszkot elhagyóra, a vadvirágot letipróra, a kegyetlen állattartóra…szót kell emelnünk a természet védelméért, az épített környezet megbecsüléséért…s leküzdve a közönyt be kell állni a közösség feladatvállalásaiba, meglocsolni a fát, virágot, jó helyre gyűjteni a szemetet, óvni, félteni, gyarapítani a meglévő értékeket! Mindenkinek megvan ebben a saját személyes mindennapi felelőssége.
Ne csak a Föld Napján, de minden nap védjük saját és közösségi környezetünket, hogy boldogan élhessünk és unokáink is megörökölhessék azt!

Mostanában oly divatos karanténdalokból válogatva ismerjünk meg egy idevágót! Egy 36 évvel korábbi Pável Daněk szerzemény – a „Vigyázz a madárra” Demjén Ferenc szövegére, Révész Sándor előadásában és legendás rockzenészek tolmácsolásában, mint Presser Gábor - már nagyon sok sikert aratott dal. A slágerré vált dalt énekelték fel karanténkoncertjükön a Baranya megyei 22 énekes és előadó közreműködésével készült videóra.


"Vigyázz a madárra ha kertedbe repül
Őrizd meg a csendet, el se menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll
Vigyázz a madárra, ha válladra repül
Amerre az élet, arra menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll

Ember, a világ két kezedtől sír
Egyikkel a kerted ásod, másikkal a sírt
A másik tudod bőven várhat rád
Építsd a kertet hát tovább
s közben a Mindent jól vigyázd

Vigyázz a madárra ha kertedbe repül….

Ember a világból csak a sajátod érdekel
A szükség határát ritkán hagytad el
Azontúl szintén van világ
Gondolhatod: ott gondolnak rád
S értünk a mindent jól vigyázd

Vigyázz a madárra ha kertedbe repül
Őrizd meg a csendet, el se menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll
Vigyázz a madárra, ha válladra repül
Amerre az élet, arra menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll”