Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

Másmilyen húsvét!

Nemsokára húsvét! Bár az idei húsvét sem marad el, csak alkalmazkodva a körülményekhez, más lesz, mint a többi. Erre próbáljunk felelős gondolkodással készülni, lelkileg, emelkedett hangulatban! Bizonyára hamarosan eljönnek majd azok a napok, amikor szabadabban, családunk és szeretteink körében ülhetjük meg családi és közösségi ünnepeinket is.

A húsvét a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Virágvasárnap a húsvétot megelőző vasárnap, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. Ehhez kapcsolódik a barkaszentelés hagyománya, melyet Gyergyószentmiklóson az idén rendhagyó módon végeztek, nem a hívek mentek a templomba, hanem a papság járta végig a várost. De gondoljunk arra, hogy ez a nap jelzi még a tavasz eljövetelét, a megújulást, az újjászületést, amire az idén másként kell készülnünk!


Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja. A pápa biztonsági okból elhagyja az ekkor szokásos lábmosás hagyományt. Ezen a napon Jézus Getszemáni-kertben eltöltött éjszakájára emlékezünk, békeidőben virrasztással.

A keresztény hagyomány szerint Nagypéntek Jézus kereszthalálára való emlékezés keresztúttal, csendes imával.


Nagyszombat a húsvétot megelőző nap, amikor a keresztény hit szerint Jézus a sziklasírban feküdt, s ez a nap arra emlékeztet, hogy a világ elveszne nélküle.


Húsvétvasárnap Jézus feltámadásának ünnepe.


Idén a Szent Három Naphoz a keresztény hívek a Tihanyi Bencés Apátságból online közvetítés keretében kapcsolódhatnak.

http://www.tihanyiapatsag.hu/Tihanyi_Bences_Apatsag.html

https://www.youtube.com/channel/UCiKFS02Fo96lEJvUBOcYAzw


A szentmise közvetítésekről itt tájékozódhatnak:

https://www.esztergomi-ersekseg.hu/hirek/vasarnapi-szentmise-kozvetitesek-2938


A húsvét igazi tavaszünnep, s az idén az időjárás is ehhez igazodik. Mégis azt mondjuk, hogy most ne menjenek sehova, ha lehet, a személyes találkozók helyett online, más módon tartsanak kapcsolatot! Töltsék el otthonaikban kellemesen az időt! Olvassanak, nézzenek filmet, pihenjenek, hallgassanak zenét!

Az egyházi és családi ünnepet jelképek és hagyományok kísérik.


Ezekről itt olvashatnak:

http://www.unnepekoldala.hu/husvet

https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1455.html


A néphagyományhoz hozzá tartozik a csend, a böjt, az elmélyülés, ami mögött ott a feltámadás öröme. „A harangok Rómába mennek” mondás is ezt jelképezi. A Nagycsütörtöki szentmisén zúgnak a harangok, megszólalnak a csengők, s az orgona is, majd elhallgatnak, helyüket a tiszta ének, s kereplők veszik át, a harangok Rómába mennek. Azért Rómába, mert a hívek azt tartják, hogy ott van a világ szíve, s a feltámadást jelző harangzúgás innen hangzik szerte. A népszokás szerint Nagyszombaton azonban új tüzeket raktak, s a keresztfák tüzéről meggyújtott gyertya fényénél ünnepeltek.


Ezen a más húsvéton a gyertya fényénél ünnepeljünk otthon, azért ne menjünk közösségbe, hogy jövőre megtehessük azt! S ha kedvük tartja, kövessenek egy szép Nagyszombat esti online programot!

Szeretettel ajánljuk az egyházi muzsika egyik legnagyobb mesterének, Johann Sebastiann Bachnak az evangélium szövegére írt csodálatos művét, a János-passiót egy különleges előadásban szombat este, melyről az alábbiakban tájékozódhatnak:

https://bdz.hu/koncertek/online-kozvetites-bach-janos-passio-szcenirozott-eloadas/

https://www.facebook.com/events/636193790555613/


Jó egészséget és szép ünnepet!


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×