Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. péntek, Vilmos

Májusi eső aranyat ér

Mivel a szeszélyes, szeles április után általában a május száraz, ezért elterjedt a mondás: májusi eső aranyat ér. A növények jelentős része ugyanis hálás a csapadékért, mert a virágzás utáni időszakban sok vízre van szükség a jó termés kifejlődéséhez. Ha a napos-esős idő váltakozik, akkor jól fejlődik az eper, a hagyma, a retek, a borsó és minden más növény. Virágzik a málna, a szeder, növekszenek a kalászosok.

A csapadék főként ebben az időszakban nélkülözhetetlen a növények számára. Ám napjainkban rendkívül kiszámíthatatlanná, szélsőségessé vált a klíma, s ez problémát jelenthet a termés szempontjából. Egyik évben kora tavasztól azt hallhatjuk, hogy aszály van, nincs elég eső, máskor meg túl sok víz zúdul egyszerre a földekre, elárasztja a termést. Szaporodnak a betegségek, a gombásodás nagy károkat okoz.


Egyes gazdák megbecsülték a sok lezúduló vizet, nagy hordókba gyűjtötték, az esővíz sokkal alkalmasabb pl locsolásra, mint a vezetékes, mert lágyabb, nincs benne annyi mész. Akár a panelházakban is érdemes összegyűjteni e célra. A természettől befogott víz mentes a vegyszerektől, egészségesebb még az öntözésre is. De régen még mostak is benne, mert a szappan jól habzott benne.


Különféle népi mondások, időjóslások, szokások kapcsolódnak a májusi esőhöz.


A májusi eső aranyat ér.
Száraz május száraz évet is jelent.
A pünkösdi érett földieper korai gabonát jelent és jó meleg, enyhe időt.
A Pongrác napi eső nem jó a gabonára.(máj.12.)
A fagyosszentek napjai az idő átmeneti lehűlését jelzik. E napokon nem vetnek, nem palántáznak.(máj. 12, 13, 14)

Zsófia napra esőt jósolnak. (máj.15)
Orbán napján (máj. 25.) sokszor fagy van, de utána már nem fordul elő. A májusi fagytól nagyon félnek, éjszakánként szalmafüsttel védik a gyümölcsfákat.
Ha „kiseprűzik” Orbánt, nem lesz már hideg.
Sok helyen azt tartják, a méhek Orbán bogarai, hiszen ezidőtájt kezdenek a szorgalmas kis ízeltlábúak kirajzani.

Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×