Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Kisváros a nagyvárosban: A Tabán és a Gellértalja története I Bartók-negyed krónikák

Újbuda nem olyan régi városrész, mint Pest, Buda akár Óbuda, de kialakulása szorosan kapcsolódik a 150 évvel ezelőtti városegyesítéshez, a fővárosban elindult fejlődéshez, Budapest világvárossá válásához.

    
A pesti építkezések, a Millenium húzóereje nálunk is éreztette hatását, és a Ferenc József, ma már Szabadság híd átadásával megkezdődött a Gellért-hegy aljának átalakulása.
  
A Bartók-negyed krónikákban arra keresünk választ, hogy mi történt a XIX. és a XX. század fordulóján a mai Bartók Béla úton és a Gellért-hegy környékén, hogy éltek elődeink, milyenek voltak mindennapjaik, és hogy épült fel a kerületnek ez a része.
   
A nyolc alkalmas Bartók-negyed krónikák előadássorozat szakmai felelőse Mika Edit helytörténész.
_____
I. előadás
Kisváros a nagyvárosban: A Tabán és a Gellértalja története
  
Előadó: Saly Noémi, irodalomtörténész, Budapest-történész, a Nagy Budapest Törzsasztal alapító tagja
   
Az előadásról:
  
Összevetve a mai XI. kerületet a többi budapesti kerülettel elmondhatjuk, hogy nem olyan régi, mint a többi. Kialakulása a XIX. század elején fellendülő nagy építkezési hullámhoz köthető. A XVII. és a XVIII. században a Gellért-hegy és a hegy déli részén élők Buda városához, ezen belül a Tabánhoz tartoztak.
  
Milyen volt a Tabán közigazgatása, hova jártak a gyerekek iskolába, melyik templom volt nekik a legközelebb, miért volt hírhedt az itt található Sárosfürdő, és miképpen alakult a déli végeken új világ az előző századfordulón?
  
Ilyen, és hasonló kérdésekre válaszol Saly Noémi az ő sokak által ismert egyéni stílusában.
A részvétel ingyenes de regisztráció köteles a bartoknegyed@ujbuda.hu címen.