Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 16. kedd, Gál

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ- Modigliani a Nemzeti Galériában

A Magyar Nemzeti Galériában október elejéig látható Modigliani- kiállítás a festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. Modigliani (1884-1920) a kubisták kortársa volt, mégsem tartozott "igazán" közéjük.

A szegény, de ambiciózus fiatalember 1906-ban Olaszországból érkezik századforduló kulturális fővárosába, Párizsba. A Montmartre-on száll meg, a Bateau-Lavoirnak (Mosoda-hajó) nevezett legendás művésztanya szomszédságában. "Az olasz, aki mindig verseket szaval" hamar megkedveltette magát a művészvilággal. Annak ellenére, hogy otthonosan mozog ebben a közegben, velük és köztük él, mégsem áll be a két legnagyobb mester Picasso és Matisse táborába. Ezzel gyakorlatilag szüntelen nélkülözésre és ismeretlenségre ítéli magát, de Modigliani kitart egyéni elképzelései és saját útja mellett. A század eleji francia festészeti hatásokból (kubizmus, expresszionizmus), a néger törzsi ábrázolásmódból is táplálkozó festő olyan olasz hagyományokban gyökerező műveket készít, amikkel sosem távolodik el igazán a klasszikus festészet műfaj- és formavilágától.

Az MNG tárlata Modigliani életútját 5 szakaszban mutatja be. A kiállítás külön érdekessége, hogy szobrok is szerepelnek alkotótól, hiszen Modigliani először szobrászként szeretett volna érvényesülni.
Az érdeklődők a kiállításon rövid filmet láthatnak a századforduló pezsgő, színes Párizsáról. Eredeti felvételeken elevenedik meg a Monmartre és a "vadak" világa.
A Modigliani rajongók és a modern festészet iránt érdeklődők figyelmét felhívjuk a galéria Modern Vénuszok című programjára, ahol szeptember 18-án 16:00-kor a festő aktművészetéről Bellák Gábor művészettörténész tart előadást.

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!


A felhasznált képek forrása:
LEGFRISSEBB
×

Mit tehetünk a saját és a bolygónk egészségéért?

Napjainkban éppen elég szó esik a bolygónk fenntarthatóságáról, a környezeti ártalmakról, s arról, hogy mit tehetünk jövőnk védelme érdekében. Egyre nagyobb a személyes felelősségünk is a saját egészségünk és a természetes környezet értékeinek megóvása tekintetében.