Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. péntek, Eszter, Eliza

„Itt van május elseje...”

Május 1-én van a munka ünnepe, melynek eredete az ipari forradalmakig nyúlik vissza.

A gyártulajdonosok és a munkások harca hívta életre elsősorban a 8 óra munka bevezetésére irányuló követelésből. A nemzetközi munkásmozgalmak és a szakszervezetek a jobb munkakörülmények érdekében elért gazdasági és szociális vívmányaira emlékezünk ezen a napon. Az első május 1-jei demonstráció 1890-ben volt.

 

A múlt században a legnagyobb munkásünneppé vált, melyet fényes külsőségek közepette tartottak. Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett. A szociális vívmányokat díszes felvonulásokkal demonstrálták. A kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett.

Továbbá ez a nap katolikus ünnepnap is, melyen Jézus nevelőapjára, Szent Józsefre, a munkások védőszentjére emlékeznek. Az ünnepet XII. Pius pápa 1955. május 1-jén rendelte el.

 

A 15. századtól a szerelem ünnepe is, mert a legények az ezen az éjjelen titokban kivágott, színes szalagokkal díszített sudár fát a kiszemeltjük, szeretőjük háza előtt állították fel. A reggelre feldíszített májusfa árulkodott arról, ki-kinek a szeretője, kinek udvarol a legény.

 

Május elsejét a világ legtöbb országában megünneplik. Nálunk 1946 óta nemzeti ünnep.

Az idén is számtalan lehetőségből választva ünnepelhetnek.

 

Töltsék kellemesen május elsejét!

  

 

 

készült: internetes források felhasználásával