Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 26. hétfő, Anna, Anikó

Hírességek szülinapja

            

Viktória királynő

199 éve 1819. május 24.-én született és 64 évig uralkodott

Nagy-Britannia és Írország uralkodónője, valamint India császárnője volt. Nagyapja III. György király, apja Edvárd kenti herceg volt. 1837-ben nagybátyja, IV. Vilmos, Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodójának halála után került Nagy-Britannia és Írország trónjára. 1840-ben Viktória szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel. 1877-ben Delhiben vette fel az "India császárnője" címet, felelevenítve ezzel az 1858-ban trónjuktól megfosztott nagymogulok hagyományát, így bizonyítva India kulcsszerepét a brit gyarmatbirodalomban.


Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, parodista, szinkronszínész

70 éve 1948. május 26.-án született

Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Pályafutását a Révai Nyomdában kemigrafikus fényképészként kezdte. 1968-ban a "Ki mit tud?" vetélkedőn parodistaként aratott győzelmet. 1973-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Thália és a Madách Színház tagja lett. Komikusként rendkívüli népszerű, a Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora a Gálvölgyi Show, a Klubrádióban műsorvezető. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja.


Zrínyi Miklós horvát-dalmát és szlavón bán,szigetvári hős

510 éve 1508. 05.27-én a horvátországi Zrinben született

Dédunokája, gróf Zrínyi Miklós megénekelte hőstetteit a"Szigeti veszedelem" című művében. 1526-ban, a mohácsi csata után, I. Ferdinándhoz pártolt, 1529-ben a törökök által ostromolt Bécs védelmében vett részt. 1542-ben a király bánná nevezte ki, 1546-ban adományul kapta a Muraközt Csáktornyával együtt. 1556-ig tartó bánsága idején állandó küzdelmet folytatott a törökök ellen: 1542-ben győzelmet aratott Somlyónál, 1545-ben vereséget szenvedett a szlavóniai Szelnicénél, 1556-ban ismét győzött Kosztajnicánál, majd Babócsánál. 1557-ben tábormester lett, 1560-tól haláláig Baranya és Tolna vármegye főispánja, 1561-től Szigetvár kapitánya, valamint 1563. és 1566. között dunántúli főkapitány volt. 1566. 08. 06-án II. Szulejmán török szultán 100 000 fős seregével megostromolta a 2500 emberrel védett Szigetvárat. A 600 főre csökkent várőrség visszaszorult a belső várba, a száraz idő miatt a vár védelmét erősítő vizesárkok és mocsarak kiszáradtak, a Győrnél táborozó császári hadsereg nem sietett a segítségükre. Végül Zrínyi Miklós a megmaradt 300 fős csapatával kitört a várból, és mindannyian hősi halált haltak az egyenlőtlen küzdelemben.


Ian Fleming angol író, James Bond megalkotója

110 éve született 1908. május 28-án vagyonos családból.


A tengerészet kémelhárításánál dolgozott, ahol Goldfrey admirális volt a felettese. Ő ihletteJames Bond karakterét. Az admirálisnak köszönhető Bond egyik legjelentősebb ismertetőjegye, a "vodka-martini rázva nem keverve", hiszen az admirális csak így itta. Ian Fleming ugyanolyan nőfaló volt az életben, mint az általa megformált hős, James Bond. A II. világháborúban kémként dolgozott, majd újságíró volt. Felesége bátorítására látott neki az írásnak. A „CasinoRoyale” című könyv lett a titkos ügynök, James Bond első története. Nevét egy könyvcímlapon szereplő ornitológusról kapta, akivel az író öregkorában személyesen is találkozott. A regényt jamaicai birtokán írta. A tizennégy részes könyvsorozatnak az utolsó része Az aranypisztolyos férfi volt, amelyet már nem tudott befejezni.

Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző

95 éve született 1923. május 28-án

Tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte, Farkas Ferenc, Bárdos Lajos, Járdányi Pál és Veress Sándor tanítványaként. Az elektronikus zenével végzett kísérleteinek eredményeképp szakított a felfogással, hogy a zenét dallamokból-akkordokból állítsa össze, ehelyett egy képlékeny hangmassza mozgatására koncentrált. Ennek leírására vezette be a mikropolifónia fogalmát. Élete kései szakaszában zenéjében is megjelent a metrika, majd a harmónia is. 1978-ban írta operáját „Le grand macabre” címmel, melyet Hieronymus Bosch festménye nyomán komponált. Műveit a nyugati avantgárd zene mellett a magyar muzsika is jellemzi, de szerzeményeit mozifilmekben is felhasználták. Űrodüsszeia, Ragyogás.


John F. Kennedy

Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke 101 éve 1917. május 29-én született, 1963-ban Dallasban merénylet áldozata lett.


BennyGoodman amerikai klarinétművész, zenekarvezető

109 éve 1909. május 30-án született a „swing királya”, aki Bartóktól is rendelt zenét.

10 éves korától klarinétozott, 1929-től önálló zenészként dolgozott, többek között Gershwin-felvételeken, majd létrehozta saját bigbandjét, később pedig a BennyGoodmanTrio-t, ezzel kezdődött meg a dzsessz-zene szving-korszaka.1936-ban triója kvartetté bővült Lionel Hampton, a második színesbőrű zenész belépésével. Ezzel, az akkor forradalminak (és sokakat megbotránkoztató, heves sajtóvitákat kavaró) összeállítással BennyGoodman nagyon sokat tett az amerikai feketék egyenjogúsításáért. Filmeket is forgatott, a világ leghíresebb színpadain szerepelt.
Mint klasszikus muzsikus is hírnevet szerzett.

Újbuda 60+ Program