Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

ELBIR lakossági hívlevél 2021. április VI. - Otthonunk biztonsága

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Bűnmegelőzési Osztálya által összeállított elektronikus hírlevelének (ELBIR – Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) 2021. április számából olvashatnak részletet!

Kérjük, figyelmesen olvassák el és amennyiben lehetőségük van rá, osszák meg ismerőseikkel is az abban foglaltakat!

A családi ház

Az elmúlt években többen azért költöztek el a fővárosból, mert családi házban (sorházban) szerettek volna élni. Az „én házam, az én váram” mondás is tökéletesen visszaadja azt, hogy miért is ilyen kedvelt ez a lakhatási forma. Ám vannak olyan pontok, melyekre egy családi ház esetében esetleg egy átlag, társasházi lakáshoz képest jobban oda kell figyelni. Mik ezek?

A családi házak / sorházak körül külön telek van általában. Ez leginkább fűvel borított, esetleg bokrok, fák szegélyezik. A ház falánál különféle tárgyak (kerti bútor, esővíz-tároló, felfutó sövény stb. lehetnek). Ez befolyásolhatja a telek áttekinthetőségét, az esetleges betörő megbújhat a növényzet részeiben, illetőleg egyszerűbben felmászhat.

Tanács: érdemes a ház körüli részt úgy kialakítani, hogy az ne segítse a tolvajokat, elrejtőzésüket, a felső részekhez (pl. fenti terasz, fenti ablak) való eljutásukat!

Az épület régi (akár több száz éves) - vagy új építésű lehet. Ez pl. a fal minőségét is befolyásolhatja, ami az idő előrehaladtával könnyebben/nehezebben megbonthatóvá válik, illetőleg a nyílászárók is erőteljesebben/gyengébben kapcsolódhatnak a falazathoz, azok anyaga is ellenállóbb/kevésbé ellenálló lehet az eltelt időnek megfelelően. Ez befolyásolja azt, hogy a bűnözők könnyebben, vagy nehezebben juthatnak be a házba.

Tanács: évente ellenőrizzük a fal, negyedévente a nyílászárók állagát. Ha hibát észlelünk, azt javíttassuk ki! A zárakról se feledkezzünk meg!

A családi házat ma már akár távfelügyelettel is védhetjük, kamerákat, riasztókat, érzékelőket lehet telepíteni a különféle helyiségekbe, sarkokba. Távollétünkben okostelefon készülékünkön követhetjük az otthonunkban történő eseményeket.

Tanács: a riasztó/ érzékelő / távfelügyeleti, esetleg „okosházas” rendszerek kialakításakor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a rendszer feltörésbiztos, és megbízható legyen!

A teljes hírlevél itt letölthető: 2021. áprilisi ELBIR VI. különszám

Forrás: police.hu / A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya