Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

ELBIR lakossági hírlevél 2022. május II. - Betörés? Van megoldás!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Bűnmegelőzési Osztálya által összeállított elektronikus hírlevelének (ELBIR – Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) 2022. május hónap 2. számából olvashatnak részletet!

Kérjük, figyelmesen olvassák el és amennyiben lehetőségük van rá, osszák meg ismerőseikkel is az abban foglaltakat!

A BRFK tanácsai az ingatlanok biztonságáért

 

Évről - évre eljön egy időszak, a számvetések időszaka. Milyen volt az előző év, mit lehetne jobban tenni? Különféle híroldalakon most a tavalyi év biztonságával kapcsolatos számok, adatok merülnek fel. Nem tisztünk az újságírók munkájába beleszólni, viszont a cikkek által említett tényezőket látva- pár tanácsot szeretnénk közölni, hogy a fővárosi polgárok még biztonságosabban élhessenek.

 

A puszta adatok mögött néha eltűnik a valóság, nem látszik, hogy például ha idős fővárosi lakoshoz tört be valaki és bár csak kis értéket vitt el, az (mert például emlék volt) milyen nagy lelki fájdalmat okozott. Mit tehetünk a betörések megelőzéséért? Ha a személyi tényezőnél tartunk, fontos például FIGYELNÜNK egymásra. A járványidőszak „Vigyázzunk egymásra!” jelmondata most is érvényes, de például a lakások kapcsán. Figyeljünk a másik házra, lakásra: kik akarnak bemenni oda, milyen céllal? Ha bűncselekményt tapasztalunk, értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon! Ezzel sokat segítünk embertársainknak.

 

A szomszédok közötti figyelmesség után fontos, hogy saját magunk is körbenézzünk a lakásban. Az elkövetési módszerek nem sokban változnak, de ÉPPEN EZÉRT fontos (lenne) a hatékonyabb megelőzés: jobb zárakat, biztonságosabb ajtókat felszereltetni. A már beépített eszközöket érdemes ELLENŐRIZTETNI, hogy az idő múltával se romoljon az azok által nyújtott biztonság.

 

Nagyobb értéket lehetőleg senki ne tartson otthon! Az otthon „rejtekhelyeken” tartott jelentős mennyiségű készpénz eltűnése esetén munkatársaink dolga nagyon nehéz, hiszen a pénzt sajnos igen hamar elkölthetik az elkövetők. Nemesfém tárgyainkat is elzárva, lerögzített páncélkazettában tároljuk!

 

Aki teheti, kiegészítő védelemként lássa el lakását, házát riasztórendszerrel, kamerákkal! Fokozza a biztonságot és méginkább erősíti a védelmet, ha távfelügyeleti szolgáltatást is választanak.

 

Köszönjük, hogy megfogadják tanácsainkat.

 

Önökkel- az Önök biztonságáért!

Budapesti Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály