Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

ELBIR lakossági hírlevél 2021. szeptember - HAZUDOTT, MINT A VÍZfolyás…

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Bűnmegelőzési Osztálya által összeállított elektronikus hírlevelének (ELBIR – Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) 2021. szeptemberi számából olvashatnak részletet!

Kérjük, figyelmesen olvassák el és amennyiben lehetőségük van rá, osszák meg ismerőseikkel is az abban foglaltakat!

Ne folyassa el a pénzét…! Van védelem az új csalási módszer ellen!

A nyári kirándulások, pihenés időszakának vége, s úgy látszik, mindez igaz sajnos a bűnözőkre is, akik is ismét tevékenykednek.

Egy szépkorú budapesti lakost augusztus végén szólítottak meg Budapesten, hogy a lakásában csőtörés történt, és mivel elázott az alatta lévő ingatlan, fizessen 50.000 Ft-ot. Az elkövető abból a célból, hogy szavainak nagyobb hangsúlyt adjon, azt állította, ő a társasházban a vízvezeték-szerelő. A pénz pedig „alkatrészek” megvásárlására „kell”. Természetesen a házban semmiféle csőtörés nem történt, a sértett tehát csalás áldozata lett…

Azért, hogy az ilyen személyeket ne gazdagítsuk, érdemes megfogadni néhány tanácsot:

  • A társasházi javítási költségeket a KÖZÖS KÉPVISELŐ szokta kifizetni, SZÁMLA ellenében. Tehát általa, és utólag történik a kifizetés!
  • Ha ilyen hírrel találkozunk, KÉRDEZZÜNK RÁ a hivatkozott személynél (az állítólagosan beázott lakás tulajdonosánál), hogy valóban volt-e ilyen eset! Hívjuk fel a közös képviselőt is! Utóbbiak általában több társasház képviseletét is ellátják, így értesíthetnek más helyi lakókat is arról, hogy ilyen módszerrel próbálkoznak a csalók a környéken!
  • Ahogyan pedig eddig is kértük, ha észreveszi valaki, hogy ilyen módszerrel akarnak vele szemben bűncselekményt elkövetni, lehetőleg ne saját maga próbálja elfogni a bűnözőket, hanem hívja a rendőrséget! Mondja azt a csalónak, hogy az adott összegért el kell mennie, pl. a lakásához, vagy kölcsön kell kérnie a szomszédtól, és ezt az időt kihasználva szóljon munkatársainknak! Adja meg az elkövető személyleírását, illetve, hogy hol is próbálkoztak ezzel a csalási módszerrel! A közös képviselőket pedig kérnénk, hogy a szokásos hírleveleikben értesítsék a lakókat arról, hogy a csalók mostanában ilyen módszerrel is próbálkozhatnak!

A teljes hírlevelet letölthetik itt:

ELBIR lakossági hírlevél 2021. szeptember

Forrás: police.hu / A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya