Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Egészséges innivalók

Télen kifogynak szervezetünkből a vitaminok, s a legfontosabbakról érdemes gondoskodni. A nedves, szürke időszakban jótékony lehet többek között a C-, D- vitaminpótlás. A felső légúti panaszok enyhítésére, kezelésére, de megelőzésre is készíthetünk házilag gyógynövény szirupot.

A legközismertebb a köhögés elleni szirup. Ehhez javasolt gyógynövények a lándzsás útifű, a borsmenta, a kakukkfű, a papsajtmályva levele, az orvosi zsálya és a pemetefű. A megfelelő arányban begyűjtött növényeket érdemes jól átmosni, vagy leforrázni. A kihűlt gyógynövényes lét leszűrjük és 1,3 kg cukorból és 3 dl vízből főzött sziruppal elkeverjük. Még hatásosabb torokfájásra, ha a cukrot karamellizáljuk. Forrón üvegekbe töltjük, dunsztoljuk és hűvös helyen tároljuk. Tehetünk bele fogyasztásra is ajánlott borsmentaolajat. Kiváló köhögéscsillapító.

Készíthetünk lándzsás útifűszirupot úgy, hogy a rétegezve üvegbe helyezett növény és cukor által keletkezett masszát felforraljuk és üvegekbe töltjük. Az erjesztés viszonylag meleg helyen történhet, például a tűzhely közelében.

Variálhatjuk a szörpjeinket, koktéljainkat is különféle gyógynövényekkel. Ízletesebb, változatosabb innivalót kapunk és egészséges is. Egy bögre vízhez, egy bögre cukorhoz az alábbi mennyiségű gyógynövényt tegyünk és ötféle szörpünk lesz:

5 friss bazsalikomág
4 friss rozmaringág
1 nagy marék friss menta
6 ág friss kakukkfű
8 babérlevél (szárított)


De tehetjük a kész házi szörpbe a változatosság kedvéért.


Kedves egészségükre!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×