Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 5. kedd, Emese, Sarolta

Az őszi napforduló ünnepe, nálunk szeptember 23

Az őszi napéjegyenlőség az idén szeptember 23-án 01 óra 54 perckor köszöntött be. Ettől kezdve a Nap eltávolodik az Egyenlítőtől a Baktérítő felé, sugarai már egyre laposabb szöget zárnak be a föld tengelyével. Ekkor kezdődik a csillagászati ősz.

Az északi féltekén rövidülnek a nappalok, a hőmérséklet csökken.Ettől a naptól a sötétség erősebbé válik, s a külvilági tűz fogy, a befele forduló tűz élénkül. Az ősi hitvilág főpapjai, táltosai ezidőtájt kenyeret sütöttek és a szegények között szétosztották.


A régi kelták és a kínaiak már augusztus elején megtartották az ősz kezdőünnepét. Az őszi napéjegyenlőség napja is a mostanitól különböző időre esett. A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek jellemzik. Ez a virág a japánok és kínaiak „őszi rózsája”, mely náluk az idősek ünnepe. A virág Európában is elterjedt, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze.

Az őszi napforduló ősi ünnep: a Földanya ünnepe. Ekkorra a termés beérik, ez a szüret ideje.Mindenféle földi javak vesznek körül, s innentől a természet hanyatlóba fordul, a télre készülődik. Elérkezik a visszavonulás, a pihenés, a nyugalom ideje. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Az ősi keltákMabon ünnepének nevezték az őszi napéjegyenlőség napját, melynek fő színe a barna, sárga, narancs volt.

Nagy-Britanniában és Írországban ilyenkor zarándokoltak ki a sírköves temetőkbe, és ott tüzet gyújtva elijesztették az ártó szellemeket. Az ő hitük szerint ilyenkor, az egyenlő hosszúságú éjszaka és nappal miatt biztonságban elvégezhették a szertartásukat.

60+Program

LEGFRISSEBB
×