Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. szombat, Máté, Mirella

Az ernyő

A legenda szerint egy kínai nő találta fel az ernyőt i.e. 2000-ben, ami papírosból készült. Az ernyő a történelem folyamán a hatalom és a gazdagság szimbóluma volt, karaktere országonként jellemző.

Megtaláltak Ninive-i és Théba-i szobrokat, amelyek esernyőt tartottak kezükben.

Az ernyő divatja Kínából eljutott Perzsiába, Indiába, Egyiptomba, Görögországba és Rómába is. Az ókori Egyiptomban a fáraó adhatott kiváltságos jogot a viselésére, míg Asszíriában csak a királynak volt joga napernyőt hordani, ugyanis kezdetben ez a tárgy a napsütés ellen nyújtott védelmet. Kínában, a Sziámi királyságban státusz szimbólumnak számított, a burmai uralkodó 24 darab ernyőt birtokolt, ezért a neve “Huszonnégy Napernyő Ura” volt. Az ernyő az égiekkel, az Istenekkel való kapcsolatot is szimbolizálta, a középkorban a Pápa jelképrendszerébe tartozott, s később is az előkelő férfiak és nők méltóságát jelképezte. Anyaga is folyamatosan változott, az ókorban a görögök és a rómaiak már selyemhuzatú ernyőket is hordoztak, s a XV. századtól már kezdett divatcikké válni és az eső elleni védelem célját is szolgálni. Bonaparte Napóleon 1797-ben megszüntette a Velencei Köztársaságot, s ennek következtében a francia hölgyek is ellesték a helyiektől és népszerűsíteni kezdték a napernyőt. Angliába sokáig nem jutott be, mivel a puritánok elveivel ellenkezett az eszköz használata, amely megakadályozta az égből jövő eső hullását. II. Károly portugál felesége Braganza Katalin terjesztette el a viseletet, amelyet hazájából hozott magával. Az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején kezdtek el feltűnni az esernyők. Ezeket is kezdetben csak nők viselték, ha férfi kezében bukkant fel, akkor menthetetlenül kigúnyolták. A csúfolódással dacolva Jonas Hanway kezdte el rendszeresen hordani, s a XVIII. század közepére London egyik látványossága lett. A kocsisok ellenségesen fogadták, mert attól rettegtek, hogy az angol polgárok ezentúl nem lovaskocsival járnak majd eső idején, hanem esernyővel, ezért még tüntetést is szerveztek az ernyők ellen.

A mai összecsukható esernyőhöz hasonló szabadalmát John Beale regisztráltatta 1786-ban. 1840-re pedig már 40 különféle esernyő szabadalom létezett és a széles körben való elterjedést az ipari forradalom hozta meg. Hamarosan halcsontból készítették a merevítését, ébenfa nyelet használtak, ékkövekkel, csipkékkel díszítették. A tömeggyártás követelményeinek megfelelve acélmerevítést kezdtek használni Henry Holland szabadalma alapján, ezt 1852-ben Samuel Fox tökéletesítette. A huszadik századtól kiment a divatból a fehér bőr, így a napernyő is feleslegessé vált, s az esernyő hétköznapi használati eszköz lett. A férfiak is szívesen viselik az elegáns fekete ernyőt hosszú hajlított nyéllel. Elterjedt a teleszkópos ernyő, de számtalan szín, forma, anyag szolgálja az ernyő divatot.


Szokások, hiedelmek az ernyő körül


Kínában a köztiszteletben álló hivatalnokok szolgálatukért piros selyemernyőt kaptak ajándékba. A kínai kötéltáncosok elengedhetetlen kelléke az ernyő. Japánban nyilvánosan nem kerülhetett férfi a nő közelébe, az esős idő jó alkalom volt arra, hogy összebújjanak az esernyő alatt, ha egy férfi egy nőnek esernyőt ajándékozott, az felért egy szerelmi vallomással.

Az esernyőhöz jó néhány babona fűződik: balszerencsés dolog esernyőt kinyitni a házban, ezzel ugyanis felingerlik a helyi napistent, aki megharagszik az egész családra. A házban különösen a fej fölött kinyitott ernyő számít rossz előjelnek, mert a ház védőszellemei azt gondolhatják, hogy az illető nem érzi elégségesnek a védelmüket, ezért mérgükben elhagyják a házat. Ha valaki leejt egy esernyőt a földre, a házban gyilkosságot fognak elkövetni.

Balszerencsés az ernyő kinyitása a lakásban főként akkor, ha az ernyőt ajándékba kapták, ha az ernyő fekete színű, vagy még sohasem használták házon kívül, ha beteg ember van a házban. Nem szabad ernyőt ajándékba adni, sohasem szabad felvenni a leejtett ernyőt, nem lehet az ernyőt az asztalra vagy az ágyra tenni, s ha egy hajadon leejti az ernyőjét nem fog férjhez menni. Megvédi a mennyasszonyt a gonosztól, ha egy nyitott vörös ernyő alatt megy az esküvőre.

A kínai nyelvben az esernyőt jelentó szó hasonlít az elválásra, ezért nem adják kölcsön az új kedves ismerősnek, inkább elkísérik őt.

Álomban lyukas esernyő látni veszekedést jelent, viszont nyitott esernyőt vinni esőben nagy szerencsét hoz az álmodóra, akinek minden erőfeszítése sikeres lesz; esőben csukott esernyőt hordani balszerencse az üzleti életben;


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×

A zene lélekemelő, gyógyító hatása

A legtöbb ember testi-lelki-szellemi harmóniára vágyik. Az egész életen át keressük ezt az egyensúlyt, s az emberi szükségletek hierarchiájában szinte csak pillanatokban mérhető a tökéletes megvalósulása. A történelmi-társadalmi adottságokon túl az emberi boldogság elérésének az egyik legfontosabb kérdése a személyes cselekedet.