Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

A zene mindenre hat

A zene gyógyító erejéről, a szervezetre gyakorolt hatásáról már sokszor adtunk hírt.

A stuttgarti egyetem kutatói egy nagyon érdekes kutatást végeztek vércseppel. Egy fekete lapra cseppentve vizsgálták szerkezetét miközben különböző stílusú zenéket sugároztak. A nagyfelbontású kamerával rögzített kép igazolta, hogy a zene hullámaira változtatja alakját, összesűrűsödik, szétesik elemeire. Ezzel igazolták, hogy szervesen hallgatunk zenét, nemcsak fülünk hall, de testnedveink is érzékelik a hangokat.

Az orvostudomány sokféleképp felhasználja a zene terápiás befolyását. Kimutatható, hogy a zene hat a lélegzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, s befolyásolja az emésztést. Különböző szerzők műveit bevetettek már műtétek, az altatás hatásának befolyásolására. A zene következtében rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus, csökken a félelem- és fájdalomérzet.

Kísérleteztek már a zene hatásának megfigyelésével, pl. Mozart műveinek hallgatása közben gyorsabban, könnyebben tanultak idegen nyelvet, vagy vonósnégyesei a kanadai tereken közlekedő zaklatott járókelőket megnyugtatta. Még a kábítószer kereskedelem is lanyhult zenéje következtében. Vagy a japán szeszfőzdében Mozart muzsikára különlegesen jó minőségű élesztő készül a rizspálinkához.

Keresik, kutatják, hogy különféle betegségekre, problémákra, élethelyzetekre milyen típusú, műfajú zeneszámok milyen hatást fejtenek ki. Vannak favoritok, köztük Bach, Mozart, Beethoven zenéje listavezető, de ízléstől, hangulattól függően a legkülönfélébb muzsikák hatása kimutatható, érzékelhető. Pl torokfájáskor az „m” hang zümmögése már enyhítőleg hat.

Tapasztalják meg a zene lélekemelő, egészségjavító és egyéb hatását!

https://www.facebook.com/talambamusic/videos/5258615270821280

készült: internetes források felhasználásával