Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. hétfő, Mátyás

A zene lélekemelő, gyógyító hatása

A legtöbb ember testi-lelki-szellemi harmóniára vágyik. Az egész életen át keressük ezt az egyensúlyt, s az emberi szükségletek hierarchiájában szinte csak pillanatokban mérhető a tökéletes megvalósulása. A történelmi-társadalmi adottságokon túl az emberi boldogság elérésének az egyik legfontosabb kérdése a személyes cselekedet.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy az életünk minősége minél kellemesebb legyen. És néha ott hever az orrunk előtt a megoldás. A kellemes környezetben elfogyasztott kávé, tea, a meghitt séta során az őszi természet színeinek megélése, egy felemelő baráti beszélgetés…sorolhatnánk, mi vált ki bennünk kellemes érzéseket.

Most a zene lélekemelő, gyógyító hatására hívnám fel a figyelmüket. Ugye, számtalan bizonyítékunk van arra, hogy a zaklatottságunkból egy kellemes zenemű képes kizökkenteni, megnyugtat, olyan rezgések indulnak el bennünk, amitől jól érezzük magunkat. A zeneterápia egy új irányzat, amivel a kezelők kifejezetten ezeket a feszültségeket tudják bennünk feloldani. A hétféle nemes fémből (arany, ezüst, ón, ólom, higany, réz, vas) készült hangtálak, vagy a különleges fából, csontból készült kürtök, a különféle hangzású dobok és más hangszerek hangjai képesek a rohanó gondolatainkból kikapcsolni. Sokféle meditációban, hangfürdőben, hangmasszázsban oldódhatunk fel. A hangok által keltett rezgések átjárják az egész testet, folyamatosan ellazulunk, s az energia áramlás során érezzük, hogy megújul, felfrissül a szervezetünk.

Amennyiben többször, folyamatosan átéljük ezeket az élményeket, a bőrön keresztül a rezgések eljutnak az izmokhoz, a sejtekhez, a belső szerveinkhez, hozzásegítenek a serotonin felszabadításához, a boldogság szétáramlik bennünk. Beindul a szervezet öngyógyító képessége. A kellemes rezgések áthangolják a szervezetünket, pihentebbé válunk, javul a koncentráló képesség, a kreativitás, erősödik az immunrendszer. A hangterápia hatására oldódik a stressz, a feszültség, javul a légzés, megszűnnek az izomfájdalmak a nyak, a váll, a derék körül, elmúlik a fejfájás, az alvászavar, csökkennek az emésztési panaszok, a keringési zavarok, normalizálódik a vérnyomás.

A hangok és a zenével való aktív kapcsolat hat az agyműködésre. A két agyfélteke a zenészek és a zenét hallgató személyeknél jobban kommunikál, mint a nem zenélő társaiké. Aki valamilyen hangszeren játszik, annál javul a koncentrálóképesség, az ítélőképesség. Érdemes ebben az ellazult állapotban a belsőnkre, a gondolatainkra is figyelni.

Jöjjön, tapasztalja meg a hangok kellemes, gyógyító hatását a HANGFÜRDŐ és a HANGTÁL programjainkon!


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×

Nem mind avítt, ami régi!

A reneszánsz és a barokk művészet egyik kedvelt hangszere a viola da gamba. Távoli rokonságban áll a hegedűk családjával, a hangszert vonóhúzással szólaltatják meg. Magyar fordítása térdhegedű.

A legrégebbi európai vonós hangszer a 17. század végére kezdett veszíteni kezdeti népszerűségéből. A hegedűk rohamos előretörése mellett műkedvelő hangszerré vált, s egy időre ki is ment a divatból.