Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

A zene képessé tesz minket az egyetértésre!

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész, mint az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke 1975.október 1-én Toronto-i beszédében javasolta, hogy ezt a napot kiáltsák ki a Zene Világnapjává. Azóta ünnepi koncertekkel emlékezünk meg szerte a világon, ám az idén a világjárvány miatt ez is csak korlátozottan válhatott valóra.

Az első Világnapon elhangzott beszédében Menuhin örökérvényű gondolatokat fogalmazott meg:

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Igen, a zene egyetemes világnyelv, mely segítségével bárhol a földön élők megérthetik egymás gondolatait, érzéseit. Csak fel kell fedezni a benne rejlő üzeneteket.

Kodály például a közösségi zenélés, az éneklés során létrejött harmóniában látta a világ boldogságának forrását. Egész munkásságával erre buzdított. De számtalan zeneszerző kötötte össze a zene örömszerző funkcióját az életben való útkeresés lehetőségével. A világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben megmutatkozik, hogy képesek vagyunk a zene segítségével egyet érteni pont azért, mert a zene nem verbális műfaj. Ám ha elsajátítjuk jelzésrendszerét, szimbolikáját, a legegyszerűbb üzeneteit, akkor sok örömöt találunk benne.

Érdemes figyelmet fordítanunk a csendre is, hiszen az is a zene része. Nélküle zaj, káosz lenne, ami a zene élvezetét is befolyásolja. Az emberek csendhez való jogáért Witold Lutoslavski, a nagy lengyel zeneszerző állt ki egy párizsi javaslatában. Milyen érdekes, hogy ezen a téren Kodály-Bartók országában még ma is bőven van feladat a zenei tisztánlátás elérésében! Milyen zenétől nyugszunk meg, melyik inspirál a különféle feladatvégzésben? Mit tudunk elfogadni, merre haladjunk, hogy a nemtetszőeket is el/be tudjuk fogadni?...

Mindenesetre érdemes nyitott füllel és szívvel közelíteni a muzsikához nemcsak a Zene Világnapján!

LEGFRISSEBB
×

60+ természetjárás - 2020. november  

Az időjárás és az útviszonyok függvényében a túrák változhatnak!
A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt! Ajánlott öltözet a túrákon: réteges, az időjárásnak megfelelő, szükség esetén esőkabát, bokatartó cipő, vagy bakancs; tízórai és víz, vagy üdítő ital.