Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 14. vasárnap, Tibor

A zene betölti az életet

„Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes” – vallotta Kodály Zoltán. A Kossuth-díjas magyar zeneszerző, népzenekutató, zenetudós 1882. december 16-án született Kecskeméten.

Zenei nevelési filozófiájának alapját sok a fentihez hasonló bölcs gondolattal népszerűsítette. Ezek mind azt támasztják alá, hogy az ember életének belső harmóniája a zene segítségével teremthető meg. Hozzá fűződik az a megállapítás, hogy a gyermek zenei nevelése születése előtt kilenc hónappal kezdődik. S hogy zene nélkül nincs teljes élet, melyet egész életünkön keresztül lelki táplálékként veszünk magunkhoz. A nevével fémjelzett zenepedagógiai módszer számos ponton nyújt segítséget a zenei műveltség megszerzéséhez, főként a zenetanításhoz. A „Kodály-módszert” ismerik és követik Japántól Amerikán át Angliában, Franciaországban, számos helyen a világban. Hazánkban még Kodály életében az ő irányításával kezdődött meg terjesztése, a zenei nevelés rendszeres, mindennapos és egész életen át tartó módszereinek kidolgozása. Bár szükségességét és fontosságát elismerik, de sajnos a megváltozott és felgyorsult világunkban már komoly küzdelmet vívunk a megfelelő és elegendő szellemi táplálékhoz jutásért.

Emlékezzünk szeretettel a nagy magyar zeneszerzőre, tudósra, akinek a számtalan kincs mellett a zenei gyökerek felkutatását, a népzene összegyűjtését, rendszerezését és terjesztését is köszönhetjük.

Számára az emberi énekhang a legkézenfekvőbb és legcsodálatosabb hangszer. Azt hirdette, hogy „Legyen a zene mindenkié!”