Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

A szép öregkorért

„Hogy múlik az idő, már megint öregebb lettem egy évvel” – sóhajtozunk. Bizony, az idő mértéke relatív, kinek gyorsan, kinek lassan telik. Nem is ez a lényeges, hanem az, hogyan töltjük meg tartalommal, miként éljük át.

Állítólag megtalálták az öregedés ellenszerét…nem tudni, hogy ennek örüljünk, vagy sem. Mindenesetre érdemes megszívlelni és főként betartani néhány dolgot, hogy lassíthassuk az öregedésünk folyamatát.

Elengedhetetlen például a táplálkozás. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű Omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztunk, az segíti a sejtek újra épülését, serkenti az agyműködést, gyulladáscsökkentő és stresszoldó hatása is kimutatható. Ez a zsírsav található a halakban, a lenmagban, dióban, chia-magban és a belőlük sajtolt olajokban.

Fontos, hogy elegendő vizet igyunk, mert ez tartja karban az agyműködést és csökkenti a bőr ráncosodását. A dehidratációnak komoly tünetei lehetnek, a fáradékonyság, homályos gondolkodás, fejfájás, székrekedés. Legjobb a tiszta víz fogyasztása, amiben nincs cukor.

Előfordul, hogy a B-vitamin hiánya miatt romlik a figyelem, gyengül az emlékezet, problémák jelentkeznek a nyelvi kifejező képességben, vagy a számolásban. Folát található a zöldségekben, gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonában, a babfélékben. B12 vitamin van az állati eredetű termékekben, a szója- és rizstejben. B6 vitamint tartalmaz a bab, a hal, a baromfihús, a narancs, a papaya, a sárgadinnye.


A többi vitaminforrás szinten tartása is fontos. A C- az E- a D-vitamin hozzájárul a szervezet egészségesen tartásához, az immunrendszer erősítéséhez, a csontok teherbíró képességéhez. Kellő vitaminforrás bevitellel sokat tehetünk a betegségek, a rák megelőzésében.

A sport, a mozgás lassítja az öregedést. Sétálhatunk, kerékpározhatunk, de mindenképpen fordítsunk kellő időt a testmozgásra, az agyunk izmosítására, mert ezzel megelőzhető az Alzheimer-kór, vagy az időskori elbutulás.

A szellemi frissesség megőrzése mindenképpen a fiatalon maradás egyik követelménye. Ezért fejtsünk rejtvényt, tanuljunk, olvassunk, vagy fessünk, rajzoljunk és érezzük jól magunkat!

Kerüljük a túlzott cukorfogyasztást! Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk!

Töltsünk minél több időt a természetben, a szabad levegőn! Járjunk társaságba!

Legfontosabb, hogy vegyük körül magunkat pozitív gondolatokkal!

Bár személyiségünktől, genetikai készletünktől függően mindannyian másként találkozunk az öregedéssel, ezzel a legtermészetesebb fejlődési folyamattal, mindenkinek egységesen ajánlani lehet a kellő figyelmet és türelmet a megváltozó körülményekkel szemben, a nyitottságot, hogy magunk is sokat tehetünk az aktív, szép időskor harmonikus megéléséért. S ha segítségre van szükségünk, forduljunk bizalommal a segíteni tudók felé!

Cikkünkben található táplálkozási tanácsok, tájékoztató jellegűek. Személyes, testre szabott javaslatokért keresse az Újbuda 60+ Program dietetikus tanácsadását vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×