Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

A magyar népviselet napja...

Nálunk már szinte mindennek van ünnepnapja, így 2015 óta egy magánkezdeményezés következtében a magyar népviselet napját is megtartjuk április 25-én. Szép dolog ez, hiszen felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére. Lehetőség e csodálatos nemzeti örökség népszerűsítésére, tovább örökítésére.

A magyar néphagyomány ezen a téren rendkívül színes, tulajdonképpen ahány falu, annyi népviselet. Sok közülük világhíres, a kalotaszegit, mezőségit, rábaközit mindenki ismeri, s a matyó és a kalocsai minták bekerültek a Hungaricum gyűjteménybe. Ez utóbbi például olyan részlet gazdag, kidolgozott, hogy sokszor egy élet munkája van mögötte.

A falusi népviselet árulkodik annak viselőjéről, élethelyzetéről, családi, társadalmi státuszáról. Például a hagyomány szerint az idősebb emberek egyre sötétebb ruhákba öltöztek, vagy az eladósorban lévő menyecske, fiatalasszony, s az özvegy is felismerhető volt a viseletről.

Az ócsai hagyomány szerint három gyermek, vagy negyven év felett barnára váltották a ruha színét. A házasság után az első gyermek megszületéséig fehér színt viseltek, a lányok hajukat egy fonatban hordták, majd amikor eladósorba kerültek, koszorúba fonták.

A népviselet a polgári társadalmak és az ipari fejlődés következtében megváltozott, az emberek a kivetkőzés óta nem követik a korábbi hagyományokat. Mára ez a szokás ritkaságszámba megy. Napjainkban már annak is örülnünk kell, ha egy-egy hímzés, vagy motívum megjelenik az ingen, a pólón. Egyre inkább a hagyomány megismertetése, tisztelete a legfőbb cél, ezzel is ápolva, megőrizve az ifjabb nemzedék számára, hiszen ez a magyar kultúránk szerves része.

 

 

Újbuda 60+ Program

 

készült: internetes források felhasználásával