Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. péntek, Borbála, Barbara

A magányban töltekezni

Különleges ez az ősz minden tekintetben. Nem a természet elmúlását, az évszak jellemzőit illetően, hanem a föld népeinek, a társadalom, az emberek hangulatának, lelkiállapotának viszonylatában.

Mint ahogy máskor szép rendben, megnyugvással felkészülünk a napfény, a világosság elbúcsúztatására, ebben az évben nehezebb dolgunk van. Bezártságunk, elszigeteltségünk, félelmeink különösen próbára tesznek minket, így vélhetőleg a halottak napi ünnepünket is beárnyékolja a bizonytalanság érzése. Most, amikor nem szívesen utazunk a zsúfolt tömegközlekedéssel, amikor kerüljük a közösséget, döntenünk kell, hogyan is tartsuk az idei ünnepet. A járványügyi szakemberek figyelmeztetése szerint is nagy most mindannyiunk felelőssége, hogy sikerül-e féken tartanunk a fertőzést, hogy nem romlik-e a budapesti helyzet különös tekintettel az idősebb korosztályra?... Mindenkinek saját belátása szerint kell cselekednie, hogy a legjobban megóvhassa önmagát, a környezetét!

Azt gondoljuk, hogy ez alkalomból személyes magányunkban befele fordulva, elcsendesedve emlékezhetünk és méltóképpen ünnepelhetünk a gyertyafénynél. Hiszen az élet és halál egymás kiegészítői, ezért az életünket kell jól megélnünk az örök nyugodalom előtt. Az öröm és bánat oly közel állnak, váltják, követik egymást, s a bánat is felszabadultságban érhet véget. „minden rossz után jön egy jó” – szokták mondani, s ez így van. S ha bizakodóak vagyunk, könnyebb átvészelni a nehéz időket. Persze, jól jönne a vigasz, de ezek a próbatételek megerősítik a testet-lelket. Képes vagyok rá, hogy átvészeljem! Biztassuk csak magunkat! Sokszor magától érthető leleményességen múlik a túlélés. Ilyen lehetőséget könnyen találunk magunk körül, csak mindig nyitott szemmel és szívvel kell keresnünk. Mindenkinek ehhez kellenek a hétköznapi célok. S nem is a világot megváltó cselekedetek, hanem a kis dolgok, tiszta gondolatok. Ha hittel, reménnyel haladunk a sikerhez vezető úton, akkor kiérezhetjük belőle akár most is a boldogságot. Ha találunk barátokat, segítőket, akkor szerencsések vagyunk, keressünk! Használjuk ki most a magányunkat arra, hogy önmagunkat figyelve, erősítve töltekezünk és pozitívan fordulunk a világ fele!

Mindenki vigyázzon magára, reméljük, hamarosan találkozunk!

LEGFRISSEBB
×

Bevált népi gyógymódok  

A régi öregek évszázadokon keresztül gyógyítottak egyszerű, tapasztalati tényeken alapuló házi praktikákkal. A múlt század húszas éveit megelőzően még nem volt általánosan elérhető az orvosi ellátás, nem voltak korszerű gyógyszerek, ezért az egyszerű, szegény emberek a kertjükben megtermelt növényekkel enyhítették a bajt. A bevált népi gyógymódokat használták a városiak is. Ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, akkor magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy feledésbe merültek az étkezési szokásaik.