Szép és hasznos növény, szereti a napfényt. Intenzív növekedéssel és sok-sok virággal hálálja meg. Talaj tekintetében a meszes, jó vízelvezetésű talajon fejlődik leginkább, de másfajta talajon is megél, és azt se bánja, ha köves, vagy lejtős rézsű – csak nyitott, napsütötte részen legyen. Árnyékos helyre ne ültessük, mert ott csak sínylődik!
A levendula jótékony hatása több területen kimutatható. A felhasználás módja szerint kellemes tiszta illóolaj formájában közvetlenül alkalmazva, vagy bázisolajokhoz adagolva, krémekbe, kenőcsökbe adagolva aromaterápiában felhasználva, relaxáló fürdőben, gyógyteában, illatpárnában.
A valódi levendula vízgőz desztillációval előállított tiszta illóolaja már az 1800-as évek végétől hivatalosan is szerepelt a Magyar Gyógyszerkönyvekben, fő hatóanyagai linaloola és linalilacetát.
A levendulának, elsősorban illóolajának antiszeptikus, tehát fertőzés, gyulladásgátló, bakteriális, gombás fertőzést csökkentő jótékony hatása ismert, melyet az elvégzett kutatások is alátámasztanak. Eredményesen felhasználható aknés, pattanásos bőr kezelésére, körömgombára, kisebb sebek, horzsolások kiegészítő kezelésére. Több gyógykenőcs is tartalmazza, ízületi bántalmak, gyulladások, sportsérülések kiegészítő alkotórésze. Csökkenti a bélgörcsöket, nyugtatja az emésztőrendszert. A másik fő használati területe az tiszta levendulaolajnak, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre, ezért jól használható feszült idegek és stresszes szorongás, migrén kezelésére, fejfájás, depresszió, álmatlanság, ideges kimerültség és nyugtalanság kezelésére.
Állatkísérletek igazolták a nyugtató, szorongásoldó hatást, a gyorsabb elalvást, és a hosszabb alvásidőt.
Képalkotó eljárásos vizsgálatok igazolták, hogy a levendula illóolajánál belélegzése hat az agy érzelmekért felelős, limbikus rendszerére, befolyásolva ezzel a hangulatot, közérzetet. EEG kísérletek pedig, hogy belégzéssel az illóolaj komponensek eljutnak a központi idegrendszerbe, arra nyugtató hatással bírnak, sőt a bőrön keresztül bemasszírozott olaj bejut a véráramba. Vizsgálatokban több kísérlet alapján sem bizonyult toxikusnak.
A levendula illóolaja egyike azoknak a olajoknak amelyek tömény állapotban sem irritálják a bőrt, általában nem okoz allergiás reakciót a bőrön. A tiszta levendulaolaj használható belsőleg is gyomor- és bélpanaszokra, pár cseppet tegyünk kockacukorra, de azért készüljünk fel, az ízhatás erősen érdekes lesz.
A levendulát felhasználják még szappan készítéshez, különféle ételekbe, italokba és dekoráláshoz is. Az egyik legjobb molyűző szer.
Kiragadva olvassanak egy különleges süti receptet:
Levendulás rózsás cseresznyéspite
Ezt a süteményt a hagyományos nyáreleji cseresznyés pite ihlette, mely sokak kedvence. Ajánljuk ezt a süteményt olyanoknak is, akik még bátortalanok a levendula fűszerként való használatát illetően, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhén levendulás ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.
Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
300 g liszt (5 dl)
1 vaníliás cukor
100 g cukor (1 dl)
1 sütőpor
1/2 cs. szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
1 dl tej
Levendulás cukorszirup:
3 ek cukor
5 ek víz
1 ek. levendula esszencia
10 szál friss levendula (vagy 2 ek. szárított)
A tetejére:
3 rózsa szirma
35-40 dkg kimagozott cseresznye
Levendula cukorszirup készítése:
Ahhoz, hogy a levendulából kihozzuk a legtöbb ízt, nem lesz elég simán rászórni a tésztára, főleg kis mennyiségben, hanem egy kicsit előkezeljük. Ehhez 3 ek. cukrot és 5 ek. vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a 10 szál lemorzsolt friss levendulát. Szárított levendula használata esetén elég 1-2 ek. de akkor szűrjük át a levendulákat a használat előtt. Beraktuk a levendulát a cukorszirupba, és 30 percig állni hagyjuk. Ha van otthon levendula esszenciánk (alkoholba áztatott levendula), akkor abból is rakhatunk bele egy evőkanállal.
A cseresznyés pite elkészítése:
A hozzávalókat a fenti sorrendben robotgéppel összekeverjük, így egy kellően lágy kevert tésztát kapunk. A formát kivajazott szilikon formába simítjuk, de bármilyen forma használható. A hagyományos formák esetében vagy vajazzuk és lisztezzük a formát, vagy szilikonos sütőpapírral béleljük ki. A tésztát ezután megszórjuk a kimagozott cseresznyével (csak annyira, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor nagyon sok levet ereszt és megnő a sütési idő). A tetejét megszórjuk a rózsaszirmokkal. Nagyon jól mutat ebben a formában, de még intenzívebb rózsa ízt érhetünk el, ha először összekeverjük a rózsát a cseresznyével, és úgy rakjuk rá a sütire.
Ezután a tésztát meglocsoljuk a levendulás cukorsziruppal, és még megszórjuk egy kis morzsolt levendulával. A sütit előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig sütjük (simán, nem légkeveréssel).
Jó étvágyat!
Internetes oldalak felhasználásával készült.
Újbuda 60+ Program