Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 16. kedd, Gál

A Költészet Napja

Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Költészet Napját. Méltó ünnep ez, amikor versekkel, irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, találkozókkal, versenyekkel idézzük fel a költészet nagy alakjait és remekműveit. Már az iskolákban is országszerte közös verseléssel ünnepelnek.

De a tavaszi rendezvények csokrába is jól illeszkedik az irodalom, kapcsolható családi naphoz, sportrendezvényhez, gasztronómiai eseményhez. Újbudán is bárki választhat a programok között. A hangsúly a művészet, a költészet tiszteletén és szeretetén van.

A költészet képes a pillanat megörökítésére úgy, hogy az évszázadok múlva is megjeleníthető, átélhető legyen. Mindezt az érzelmek hatásával fokozva, a költő és az olvasó/hallgató személyiségén keresztül. Ez az ünnep jó alkalom a lelkünk legmélyebb részeiben rejtőző érzelmek felszabadítására, a színes világ gazdagabb megismerésére.

Olvasson minden nap, verseljen minél többet! S ne csak a Költészet Napján...József Attila: Ars poetica

(részlet)


Költő vagyok – mit érdekelne

engem a költészet maga?

Nem volna szép, ha égre kelne

az éji folyó csillaga.József Attila: Nem én kiáltok

(részlet)


Hiába fürösztöd önmagadban,

Csak másban moshatod meg arcodat.

Légy egy fűszálon a pici él

S nagyobb leszel a világ tengelyénél.

60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Mit tehetünk a saját és a bolygónk egészségéért?

Napjainkban éppen elég szó esik a bolygónk fenntarthatóságáról, a környezeti ártalmakról, s arról, hogy mit tehetünk jövőnk védelme érdekében. Egyre nagyobb a személyes felelősségünk is a saját egészségünk és a természetes környezet értékeinek megóvása tekintetében.