Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. péntek, Vilmos

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.

Ebben mindenkinek személyes a felelőssége, hogy a használatra kölcsönkapott földet unokáinknak is átadhassuk.

Minden évben egy amerikai egyetemi hallgató ötlete alapján a Föld Napja alkalmából különféle rendezvényeken hívják fel a figyelmet a természeti környezet megóvására. Magyarországon 1990 óta tartanak megmozdulásokat. 2009-ben EvoMorales bolíviai elnök javaslatára az ENSZ április 22-ét jelölte ki a Földanya Nemzetközi Napjává. Az egész földgolyóra kiterjesztett mozgalmak révén számtalan hasznos kezdeményezést valósítanak meg ezen a napon. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy az ünnepi közös megemlékezésen túl legnagyobb jelentősége az emberek személyes hozzáállásának van. Sorolhatnánk a sok hétköznapi cselekedetet, amivel hozzájárulhatunk a természet védelméhez. Egészen onnan, hogy nem dobjuk el a zsebkendőt, hogy csökkentjük a műanyag csomagolóanyag felhasználást, hogy szelektív szemétgyűjtést, komposztálást választunk, lekapcsoljuk magunk után a villanyt, nem pazaroljuk a vizet és tisztelettel viselkedünk erdeinkben, óvjuk, gondozzuk a parkot...

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy tetteinknek hosszútávú következménye is van, pazarolunk, feléljük az erőforrásokat. Pedig lehet, hogy már nincs is rá szükségünk.

Érdemes tehát évente ezen a napon kicsit több figyelmet fordítani értékeink védelmére. S talán nem vétek megszólítani a közösségben azokat, akik néha elfeledkeznek erről.


Újbuda60+ Program

LEGFRISSEBB
×