Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A farsangi fánk

   

A farsangi fánk eredetének története szerint egy bécsi pékmester halála után a felesége vette át az üzlet vezetését. Egy napon a kenyér nem sült meg idejében, a vásárlók türelmetlenkedtek, mire a pékné éktelen haragjában egy darab kenyértésztát valaki fejéhez akart vágni, de az célt tévesztett. A kályhán lévő edénybe a forró zsírba esett. Pár perc alatt elkészült az aranybarnára sült finom édesség.

Egy másik történet szerint a fánk elterjedése Marie Antoinette nevéhez köthető, aki egy párizsi bálon álruhában táncolt, amikor megkóstolta az egy mézeskalácsos által kínált egyszerű paraszti fánkot. Annyira megízlett neki, hogy az egész kosárral megvette tőle, s a receptjét saját cukrászának megtanítva a fánk lett a francia királyi udvar ünnepi fogása.

Süssünk mi is farsangi fánkot!

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek rumaroma
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • olaj
Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet.

A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.

Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.

Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.

Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

készült: intenetes források felhasználásával; recept