Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. péntek, Eszter, Eliza

A 60+ Rádió 2023. július 22-i adása a Civil Rádióban

Az adás szerkesztője: Torda Judit

Hatvanon túl... Magazinműsor a Civil Rádióban

AZ EGÉSZ ADÁS MEGHALLGATÁSA EGYBEN

 


Kőbányai pincék

Torda Judit:

A kőbányai pincékről már IV. Béla idejében is említést tettek a korabeli iratok. A hosszú élete során szolgált bányaként, boros- és sörös pinceként, árpacsíráztatóként és érlelőként, raktárként, óvóhelyként, de a náci Németország hadserege számára repülőgépmotorokat készítő gyártósorként is. A járatok hossza közel 30 km. A pince történetébe és a sörgyártás rejtelmeibe avat be minket ez a kirándulás.

 

30 év munkakapcsolatban

Kéri Juli

Milyen valakivel 30 éven túl együtt dolgozni? Milyen akkor, ha az egyik fél alkotóművész? A művész ötlete alapján készült ez a páros interjú, amiben két ember nézőpontjából ismerjük meg a kapcsolatukat és a munkakapcsolatukat. Ugyanakkor, kicsit megismerjük Meskó Zsolt rendezőt, írót, forgatókönyvírót is…

 

A bútorfestő

Áment Zsóka:

A középkori mesterségek egyike a bútorfestés volt. Tájegységenként különböző motívumok alakultak ki, ezekkel díszítették a pl. a templomok fakazettás mennyezetét, a menyasszony kelengyés ládáját vagy a használati tárgyakat. Napjainkban ez a mesterség a reneszánszát éli: hasznos hobbiként egyre többen próbálják elsajátítani ezt a technikát, amellyel régi bútorok újjá varázsolhatók, vagy felhasználásával különleges emléktárgyak készíthetők. Erről beszél Ailer Zita bútorfestő, aki az elmúlt években Budapest XI. kerületében, a Molnár C. Pál Múzeumban indított ilyen tanfolyamot.

 

A tatai angyal

Somogyi Ágnes:

A Tatán található Angyalok és tündérek nevű galéria egy igazi mesevilág, amelynek Juhász Zsuzsanna gobelin-szövő művész a tulajdonosa, a lelke, a mindenese. Szinte a semmiből teremtette ezt a különlegesen kialakított galériát, amely kulturális szalonként funkcionál, hiszen helyt ad - a kiállításokon kívül - koncerteknek, könyvbemutatóknak, bemutatkozó beszélgetéseknek is. De működik mellette egy varroda és ételkészítő workshopokat is szervez a tulajdonos. Hogyan fér ennyi minden a művész életébe, honnan meríti az energiáját mindehhez?

 

A lángosos

Meskó Bánk:

Mindenkinek van élménye egy jó lángosról. Sokan esküsznek rá, hogy a legjobb a sima, sok préselt fokhagymával, amit libatollal kennek rá és jól megsózzák. Mások megpakolják sajttal, tejföllel, egyéb finomsággal. De ez már inkább már pizza. A valódi lángosról mesél Tárkányi Zsolt „lángosos”