Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 14. vasárnap, Tibor

A 60+ Rádió 2023. december 9-i adása a Civil Rádióban

Az adás szerkesztője: Áment Zsóka

Hatvanon túl... Magazinműsor a Civil Rádióban

AZ EGÉSZ ADÁS MEGHALLGATÁSA EGYBEN


Szellemi olimpikonok (meghallgatás)

Áment Zsóka:

Kéry Gerzson matematikus beszél a „Hatvanöt év legtehetségesebb matekos diákjai. A matematikai diákolimpiák magyar versenyzői 1959-2023” c. könyv tervezett folytatásáról. A következő kötetben szerepelnek a fizikai, informatikai, kémiai és biológiai diákolimpiák résztvevői. Az interjúban hallhatunk érdekes részleteket a szellemi olimpiák történetéről, az eseményeken indulók létszámáról, sikereiről, néhány híressé vált egykori diákról.

 

Kapáslövés (meghallgatás)

Torda Judit:

Balogh Zoltán, a dzsúdó, a cselgáncs nagy mestere mögött igen gazdag sportolói múlt áll. A most megjelenő könyvének címe a Kapáslövés, aminek történeteit, témáit szintén a sportból merítette. Jelképes az a helyszín, ahol él, mert a szentendrei háza ablakából kitekintve az egész világ a lába előtt hever. Ezt érthetjük szó szerint és képletesen is. Az interjúból kiderül, hogy mire is gondoltam.

 

Szőnyi István monográfia (meghallgatás)

Somogyi Ágnes:

A Kieselbach Galéria műhelyében készült a magyar művészeti könyvkiadás legnagyobb vállalkozása; a Szőnyi István életművét felölelő háromkötetes monográfia, amelyet októberben mutattak be a közönségnek. A kiadvány ötletgazdája a galériatulajdonos, Kieselbach Tamás. Kulisszatitkokra derül fény Kolozsvári Marianna művészettörténész segítségével, aki a könyv egyik szerkesztője.

 

Autistic Art Galéria (meghallgatás)

Kéri Juli:

Autisták alkotásaiból - Autistic Art Galéria néven - új galériával bővült Budapest. A galéria hátterében az Austistic Art Alapítvány áll, aminek célja és feladata segíteni olyan lakóotthonban élő autistákat, „akik önálló életvitelre nem képesek, és egyéb fogyatékosság is terhelei az létüket”. Kovács Henrietta ügyvezető volt a beszélgetőtársam - a lakóotthonokról, a lakókról és művészetükről, és a műveik felhasználásáról beszélgettünk…

 

Lábápolás? (meghallgatás)

Meskó Bánk:

Mai vendégem Tomolya Mónika, ahogy magát nevezi: lábápoló. Sokszor elmentem a bejárata előtt és mindig azt láttam, hogy kezeket ápol. Gondoltam megkérdezem, kezeket vagy lábakat ápol. Bementem és elkezdtünk beszélgetni, melynek során kiderült, hogy egy szó, a lábápolás szava alatt, mi minden rejlik. Hallgassák és megfognak lepődni.