Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Tavaszi fáradtság ellen

A hosszú, sötét téli hónapok után a szervezetünk a fáradtság jeleit mutatja, Mi ennek az oka? Általában vitaminhiány. Ez rendkívül bonyolult kérdés, melyet legtöbben nem szakember bevonásával kezelünk. Ha probléma adódik, veszünk valamilyen multivitamint és alkalomszerűen bekapkodjuk.

Csak akkor csodálkozunk el, amikor bizonyos szerveink rendellenes működésekor mégis szembesülünk a szakember véleményével, hogy immunrendszerünk működése szoros összefüggésben van a vitaminháztartással. Vannak vitaminok, melyek közel száz feladatot is ellátnak, vagy olyanok, amelyeket nem tudunk táplálkozással szinten tartani. Milyen vitaminra van szükségünk? Melyek raktározódnak, melyeket kell pótolnunk és mivel? A tájékozódáshoz próbálunk kis segítséget nyújtani.

A vitaminokat két csoportba soroljuk: 1./ vízben oldódó (C-vitamin, B-csoport- B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) 2./ zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-vitamin) A vízben oldódóak a vizelettel kiürülnek a szervezetből, ezért figyelnünk kell a pótlásukra. Elsősorban a táplálkozást kell tudatosabban megszervezni. A zsírban oldódóakat hosszabb ideig raktározza a szervezet, ezért hiányuk viszonylag ritkább.


Tudta-e?

...hogy a B6-vitamin az egyik legszorgalmasabb vitamin, legalább 100 különféle feladatot lát el, hiányában pedig fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel?

...hogy a B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, ami nagyobb mennyiségben raktározódik a szervezetben, ezért ritkán fordul elő B12-vitamin hiány?

...hogy egy kisebb méretű fodros kel több K-vitamint tartalmaz, mint 4-5 db 100 mikrogrammos K-vitamin tabletta?

...hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását? Ezért vaspótlásnál ne feledkezzünk meg az elégséges C-vitamin bevitelről sem.

...hogy míg a napi ajánlott bevitel D-vitaminból 200 NE, ezzel szemben nyáron 10 perc napozás alatt több mint 10000 NE D-vitamin keletkezik a bőrünkben?

...hogy többek között a húsokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben megtalálható pantoténsav is befolyásolja hajunk színét és növekedését?


Milyen tünetekről ismerhetjük fel a vitaminhiányt?

Az A-vitamin hiánya főleg az idősebb korosztálynál okoz problémát. A májban raktározódik, hámvédő és az éleslátásunkban is fontos szerepet tölt be. A fertőzések, tüdőgyulladás fokozzák a vitamin hiányát, de a túladagolás is veszélyes. Az A-vitamin szükségletünk egyharmadát tudjuk a májból, tojásból, vajból bevinni, a többi elővitamin, amely elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetbe.

A hormonhatású D-vitamin a bőrünket érő UVB sugarak hatására képződik, amiből a téli sötétebb hónapokban nem jut elég mennyiség a szervezetbe, ezért vitaminpótlásra van szükség. Ennek a létfontosságú, a csontok egészségének megőrzését szolgáló vitaminnak az előállítása a szervezetben a kor előrehaladtával csökken. A D-vitamin alapvető feladata többek között a vér kalcium és foszforszintjének szabályozása. Hiánya a csonttörés veszélyét, a csontritkulás kialakulását, deformitásokat okozhat. A szakemberek javasolják a téli hónapokban a rendszeres vitaminpótlást.

A zsírban oldódó E-vitamin a hatását sejtszinten fejti ki, így az az öregedés első jeleit is késlelteti. Hatékonyan védi az immunrendszert pl a dohányfüstből származó méreganyagok ellen. Alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, az Alzheimer-kór lefolyásának befolyásolására. Az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású vitamin, amely a helyes étrenddel megfelelő szinten tartható.

A K-vitamin a véralvadást előidéző fehérjék képzésében fontos szerepet tölt be. A béltraktus baktériumai állítják elő 80 %-ban, 20 %-ot pedig a táplálékkal veszünk fel. Hiánya a bél- és májbetegségben szenvedőket gyakrabban érinti, zsíremésztési és felszívódási panaszokkal élők fokozottan figyeljenek az elégséges K-vitamin bevitelre. D-vitaminnal együtt segít a csontritkulás megelőzésében.

A B1-, B2-vitamin és a niacin a megfelelő energiafelhasználást segítik és a szemek, bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. B1-vitamin vagy más néven a tiamin a szénhidrát anyagcsere szabályozásában vesz részt. Hiánya éhezés, diétás megszorítás, vagy egyoldalú étkezés következtében alakul ki.A riboflavin (B2-vitamin)hiánya bőr és nyálkahártya tüneteket okoz.A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Hiánya a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Súlyos hiány következtében bőrbetegségek alakulnak ki, dermatitis és acne jellemzően. A vitaminhiány az idegrendszerre is hatással van, a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót, esetenként görcsrohamot lehet megfigyelni. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, amit hosszabb ideig képes tárolni a szervezet, főleg a májban raktározódik.Megfelelő mennyiségű gyomorsav szükséges, hogy a táplálékkal felvett fehérjékből szabaddá váljon a vitamin, ezért hiányához vezethet a csökkent gyomorsavtermelés. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a végtagokon. A vitamin a vékonybél végső szakaszán szívódik fel, de ehhez a gyomorban termelődő speciális fehérjéhezkell kapcsolódnia.
Ha az egyik is tartósan hiányzik, vészes vérszegénység alakul ki, és a szellemi funkciók is csökkenhetnek. Felszívódását nehezíthetik a bél gyulladásos betegségei (mint a Crohn-betegség és a colitis), a köszvény, illetve az alkoholizmus.
A szív- és érrendszeri megbetegedések és a sclerosis multiplex prevenciójában is jó eredményeket lehet vele elérni. A biotin (H-vitamin, B7-vitamin) és a pantoténsav (B5-vitamin) a zsírok és szénhidrátok felhasználásában és egymásba való átalakulásában vesz részt. Biotin hiányában étvágytalanság, bőrelváltozások, vérszegénység, érzészavar és koleszterinszint-emelkedés jelentkezhet. A pantoténsav többek között a hajunk színét és a növekedést befolyásolja. Hiánya hasfájást, hányingert, álmatlanságot, gyengeséget és érzészavart eredményezhet.

Az egyik legfontosabb, a vízben oldódó antioxidáns hatásúC-vitamin, amely a szabad gyökök károsító hatása ellen véd. Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin skorbut, 50 mg-nál kevesebb pedig szívbetegségek és szürke hályog kialakulásának kockázatát növeli. Átlagosan napi 100-150 mg C-vitamin ajánlott, ami már 3 deciliter frissen facsart narancslében megtalálható. Napi 500 mg-nál nagyobb bevitel nem ajánlott (vesekő esetén sem). A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiányban mindig C-vitaminnal együtt pótoljuk a vasat. Az E-vitamin működését is segíti, együtt szedve magasabb lesz a vér E-vitamin koncentrációja és az antioxidáns ezáltal újrafelhasználhatóvá válik.


Mik a legjobb természetes vitaminforrások?

A zsírban oldódó vitaminokat főként tej és tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találjuk meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban, belőle 1 g már fedezi a napi D-vitamin szükségletünket. K-vitaminban gazdag a szója, a sötétzöld levelű zöldségek nagy K-vitamin- és karotin-tartalommal rendelkeznek. A búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák, mandula, dió és mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és a paradicsom. Viszont hőre és erős fényre lebomlik, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

A tavaszi fáradtságot a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin szint okozhatja, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről.

Változatos étrenddel a kellő vitamin mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Így elkerülhető a tényleges vitaminhiány.


Forrás http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/tippek-a-tavaszi-faradtsag-ellen.html


60+Program