Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Szeptemberi tennivalók listája a kiskertben

Ősszel rengeteg tennivaló akad a kiskertekben. Be kell takarítani a későn érő terméseket, pl a sárgarépát és el kell tárolni télire. Itt az ideje a tavasszal virágzó növények hagymáit kiültetni. A pázsitot érdemes műtrágyázni, hogy jövőre is szép zöld legyen.

A zöldsalátát ilyenkor kell elvetni és a fagyok elleni védelemről gondoskodni.Az egynyári növények és a füvek dugványait előkészítjük a benti gyökereztetéshez.

Ki kell takarítani az üvegházat és kezelni kell a fa bútorokat. Ne feledkezzünk meg a madáretetők rendbetételéről sem! A fákat, bokrokat öntözzük meg jó mélyen! Meg kell tisztítani a rózsaágyakat, ha szükséges, permetezzünk gombaölő szerrel a peronoszpóra ellen! A krizantémokat tisztítsuk meg az elszáradt ágaktól! A bazsarózsa töveket és az évelő virágokat ültessük szét! A szobanövényeket mossuk le és vigyük be a lakásba! Állítsuk be a fényviszonyokat! Gondoskodjunk a tavirózsa és más érzékeny vizinövények teleltetéséről!Ültessük el a telet bíró árvácskát, az őszi egynyári virágokat (a körömvirágot, a szekfűt).

Metsszük meg a nyáron virágzó bokrokat, fákat és a szőlőt! Ilyenkor ültethetünk fokhagymát, póréhagymát, vagy a hideget tűrő zöldségeket, (zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, káposztát), s elvethetjük a vadvirágokat! A gyógynövényeket leszedjük és megszárítjuk. Komposztot készítünk, hogy azzal a termőtalajt feljavíthassuk. Készítsük el a jövő évi beültetési tervet, hogy akkor is szép és jól termő legyen a kiskertünk!

Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.