Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 17. szombat, Donát

Requiem a halottaink emlékére

Wolfgang Amadeus Mozart életét és halálának körülményeit is titkok, legendák övezték. A bécsi klasszikus zenei kor egyik kimagasló zeneszerző egyénisége rövid, egy hónap híján alig harminchat életévében maradandót alkotott az utókor számára. Műveit szívesen játsszák és hallgatják napjainkban is.

Requiem című halotti miséjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete utolsó darabjaként,s talán ez a legnagyszerűbb, de mindenképpen a legelismertebb műve.

A mű szoprán, alt, tenor és basszus szólistákra, valamint kórusra íródott zenekari kísérettel. Keletkezését máig sok legenda lengi körül, s a tudósok nem tudnak egyértelmű, pontos információt adni a körülményekről.


Egyesek szerint Mozartot névtelenül kérték fel, hogy a különc Walsegg von Stuppach gróf számára írjon egy requiemet. Talán azért, hogy más tollával ékeskedve a saját neve alatt adhassa majd ki. Mások szerint barátai megrendelésére a gróf temetésére kellett megírnia a művet. Az igazságot ma is kutatják szakemberek, de lelkes hódolói is. Mindenesetre az bizonyos, hogy hirtelen jött halála miatt nem tudta befejezni az egyébként életműve méltó lezárását jelképező darabot. Sok találgatás és titok övezi a zenetörténet egyik legcsodálatosabb művét. Mely részeket írta Mozart, adott-e bárkinek utasításokat a befejezéshez, meddig sikerült neki megírni és mi származik mások tollából? Volt-e szerepe ebben ellenségének, kortársának, Antonio Salierinek, s valóban tanítványa, Franz XaverSüssmayr fejezte-e be és ezt felesége, Constanze megbízásából? Mindegy is már, hiszen az utókor teljes, egész műként ismeri és szereti nemcsak gyász-szertartások alkalmával.


Nézzenek meg egy érdekes összeállítást Mozart rejtélyes haláláról!

https://youtu.be/Jt1WqR3m6ZA


Hallgassanak bele egy érdekes Requiem előadásba!

https://www.youtube.com/watch?v=oUUZMf5x-bk&t=36s


Hallgassák meg a művet a halottaink emlékére, s az élők dicsőségére!

https://www.youtube.com/watch?v=h6U61_IugCU


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.