Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Requiem a halottaink emlékére

Wolfgang Amadeus Mozart életét és halálának körülményeit is titkok, legendák övezték. A bécsi klasszikus zenei kor egyik kimagasló zeneszerző egyénisége rövid, egy hónap híján alig harminchat életévében maradandót alkotott az utókor számára. Műveit szívesen játsszák és hallgatják napjainkban is.

Requiem című halotti miséjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete utolsó darabjaként,s talán ez a legnagyszerűbb, de mindenképpen a legelismertebb műve.

A mű szoprán, alt, tenor és basszus szólistákra, valamint kórusra íródott zenekari kísérettel. Keletkezését máig sok legenda lengi körül, s a tudósok nem tudnak egyértelmű, pontos információt adni a körülményekről.


Egyesek szerint Mozartot névtelenül kérték fel, hogy a különc Walsegg von Stuppach gróf számára írjon egy requiemet. Talán azért, hogy más tollával ékeskedve a saját neve alatt adhassa majd ki. Mások szerint barátai megrendelésére a gróf temetésére kellett megírnia a művet. Az igazságot ma is kutatják szakemberek, de lelkes hódolói is. Mindenesetre az bizonyos, hogy hirtelen jött halála miatt nem tudta befejezni az egyébként életműve méltó lezárását jelképező darabot. Sok találgatás és titok övezi a zenetörténet egyik legcsodálatosabb művét. Mely részeket írta Mozart, adott-e bárkinek utasításokat a befejezéshez, meddig sikerült neki megírni és mi származik mások tollából? Volt-e szerepe ebben ellenségének, kortársának, Antonio Salierinek, s valóban tanítványa, Franz XaverSüssmayr fejezte-e be és ezt felesége, Constanze megbízásából? Mindegy is már, hiszen az utókor teljes, egész műként ismeri és szereti nemcsak gyász-szertartások alkalmával.


Nézzenek meg egy érdekes összeállítást Mozart rejtélyes haláláról!

https://youtu.be/Jt1WqR3m6ZA


Hallgassanak bele egy érdekes Requiem előadásba!

https://www.youtube.com/watch?v=oUUZMf5x-bk&t=36s


Hallgassák meg a művet a halottaink emlékére, s az élők dicsőségére!

https://www.youtube.com/watch?v=h6U61_IugCU


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.