Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 18. hétfő, Auguszta

OLVASÓSZEMÜVEG - Több, mint író - 100 éve született Szabó Magda

Szabó Magda, Szüret- Összegyűjtött versek, Jaffa Kiadó, 2017.

Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított és legnépszerűbb magyar szerzőnk. Több generáció nőtt fel regényein, hiszen felnőtteknek, gyerekeknek (Tündér Lala, Sziget-kék) és fiataloknak is írt (Abigél, Mondjátok meg Zsófikának). Miért szeretik olvasói, miben rejlik az írónő ereje? Kivételes tehetséggel ábrázolja a legbonyolultabb emberi viszonyokat is, stílusa magával ragadó és ami legalább ennyire fontos: közérthető.

Arról, hogy Szabó Magda nemcsak regényeket, hanem verseket is írt, talán már kevésbé tudunk. A centenáriumi év alkalmából Szüret címmel adta ki a Jaffa Kiadó a szerző összegyűjtött verseit. Azonos címmel már korábban is jelentek meg válogatások Szabó Magda verseiből. Az új, 2017-es kiadás azonban számos olyan alkotással bővült, amiket korábban még nem láttak napvilágot. Gondolták volna, hogy a szerzőt alkotásra ösztönözte kedvenc háziállatainak halála és ezekből a szomorú tapasztalatokból versek születtek?

Szabó Magda hatása túlmutat irodalmi alkotásain! Személyes varázsa átragyog minden vele készült interjún, de öltözködése és stílusérzéke is egyedülálló volt. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy a szintén debreceni származású Náray Tamás divattervező több mint 40 darabból álló kollekciót jelentetett meg a szerző századik születésnapja alkalmából.
Szabó Magda és a személyiségével, alkotásaival közvetíttet értékek aktuálisak ma, holnap, de az lesznek még egyszer 100 év múlva is!
LEGFRISSEBB
×

„Legyen a zene mindenkié”

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából 2017 Kodály emlékév. Megemlékezések hosszú során ismerkedhetünk meg a Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató életével, munkásságával. Nézzük meg, hogyan is képzelte ő, hogy legyen a zene mindenkié!