Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

OLVASÓSZEMÜVEG- "Autista? Na és mit tud?", Őszintén az Asperger- szindrómáról

Kartali Zsuzsanna, Anyacsavar és Kockafej, A fiam autista, de nem zseni, Athenaeum Kiadó, 2016.

2007-én az ENSZ határozattal jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A legújabb kutatások szerint minden 68. ember autizmussal él, így a demencia mellett ez az egyik leggyorsabban ütemben növekvő fejlődési rendellenesség, betegség.
A világnap alkalmával egy édesanya őszinte vallomását ajánljuk a figyelmükbe, akinek fia az autizmus legenyhébb formájával, az Asperger-szindrómával él együtt.

Kartali Zsuzsanna hiánypotóló könyve igyekszik eloszlatni azokat a tévhiteket, amiket a média és a hollywoodi filmek sugallnak: nem, nem minden Asperger- szindrómás zseni! Az Ő Zsombija sem az, mégis szerethető, életképes, van amiben ügyesebb és van, amiben kevésbbé.
Ez a könyv leginkább az elfogadásról, az anyaságról szól.

A szerző nem rejti véka alá a nehézségeket. Beeismeri, hogy egy ilyen különleges kisfiú nevelésébe olykor bele lehet fáradni. Hogy egy anya is elkeseredhet!. Beszámol arról, hogy Zsombi elfogadása és nevelés megviselte férjével való párkapcsolatát, hogy egészséges lányára sokszor kevesebb ideje jutott.
Anyacsavar és Kockafej számára az a valóság, ami sokaknak érthetelen és elképzelhetetlen. Ők boldogulnak és megtanultak boldognak lenni ebben a különeges valóságban, úgy hogy közben nem szakadtak el, hanem részesei a "többséginek" nevezett társadalomnak.
Kartali Zsuszanna írása humorral, empátiával, kendőzetlenül mutatja be egy autista fiú és családja életét az óvodától a kamaszkorig.
LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.