Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

OLVASÓSZEMÜVEG- "Autista? Na és mit tud?", Őszintén az Asperger- szindrómáról

Kartali Zsuzsanna, Anyacsavar és Kockafej, A fiam autista, de nem zseni, Athenaeum Kiadó, 2016.

2007-én az ENSZ határozattal jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A legújabb kutatások szerint minden 68. ember autizmussal él, így a demencia mellett ez az egyik leggyorsabban ütemben növekvő fejlődési rendellenesség, betegség.
A világnap alkalmával egy édesanya őszinte vallomását ajánljuk a figyelmükbe, akinek fia az autizmus legenyhébb formájával, az Asperger-szindrómával él együtt.

Kartali Zsuzsanna hiánypotóló könyve igyekszik eloszlatni azokat a tévhiteket, amiket a média és a hollywoodi filmek sugallnak: nem, nem minden Asperger- szindrómás zseni! Az Ő Zsombija sem az, mégis szerethető, életképes, van amiben ügyesebb és van, amiben kevésbbé.
Ez a könyv leginkább az elfogadásról, az anyaságról szól.

A szerző nem rejti véka alá a nehézségeket. Beeismeri, hogy egy ilyen különleges kisfiú nevelésébe olykor bele lehet fáradni. Hogy egy anya is elkeseredhet!. Beszámol arról, hogy Zsombi elfogadása és nevelés megviselte férjével való párkapcsolatát, hogy egészséges lányára sokszor kevesebb ideje jutott.
Anyacsavar és Kockafej számára az a valóság, ami sokaknak érthetelen és elképzelhetetlen. Ők boldogulnak és megtanultak boldognak lenni ebben a különeges valóságban, úgy hogy közben nem szakadtak el, hanem részesei a "többséginek" nevezett társadalomnak.
Kartali Zsuszanna írása humorral, empátiával, kendőzetlenül mutatja be egy autista fiú és családja életét az óvodától a kamaszkorig.
LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.