Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Minden ember számít!

A 60+ Program évek óta virágzó együttműködést ápol a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival. A fiatal és lelkes természetvédelmi szakemberek havonta egy terepi programot szerveznek a kerületben élő idős lakosság számára.

Ennek keretében 40-50 fő rendszeresen részt vesz a kirándulásokon, melyek a közelmúltban a Vácrátóti Botanikus Kertben, Királyréten, a Kamaraerdei tanösvényen, a Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzetben, a Szénások területén, Alcsúton, a Sas-hegyen és Pilisszentivánon voltak.

Ezt mindig megelőzi egy felkészítő, ráhangoló, kedvcsináló interaktív foglalkozás a Bölcső utcai Szenior Programközpontban. Ezeknek a programnak elsősorban az a céljuk, hogy megismertessék az érdeklődőket a hazai természeti értékekkel, a nevezetességekkel, a védett és egyedülálló kincseinkkel. Az ismeretterjesztő előadás, a vetítés, vagy éppen egy téma kreatív feldolgozása mind segít közelebb kerülnünk az élő és élettelen környezethez.

Április 22-én huszonhetedik alkalommal ünnepeljük a Föld Napját. Ennek keretében 25-én a jelentkezők közös túrán vehetnek részt a Sas-hegyen. Végigsétálnak a tanösvényen a Látogatóközpontig, közelről ismerkednek a környezettel, élővilággal. Ezt a programot készítette elő az Újbudai Szenior Programközpontban 19-én megrendezett interaktív előadás.

Az előadó egy órán szemléltette a Föld és az élő világ kialakulását. Megdöbbentő, hogy a Föld több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, kb 15 millió éve létezik a mai fogalmaink szerinti élet a bolygónkon, de az ember csak kb 70 ezer éve jelent meg a Földön, így a 24 órából ez csupán az utolsó 2 perc. Az előzményekhez képest egy pillanat, mégis oly mértékben túlhasználjuk már Földünket, hogy komoly problémákkal kell szembesülnünk.

Az ökológiai lábnyom mértéke azt fejezi ki, hogy az emberek az életvitelük alapján különbözőképpen terhelik meg a környezetet. Ön is kiszámíthatja a saját eredményét az alábbi honlap segítségével: http://kothalo.hu/labnyom/

Minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb az ökológiai lábnyom, annál nagyobb értékű a globális földhektár. Magyarország értéke 3,7 Ha. Azért csökken a Föld eltartóképessége, mert túlhasználjuk energiaforrásainkat, amely folyamatot a túlnépesedés, a túlzott húsfogyasztás, a pazarló vízhasználat felgyorsít. A Föld lakóinak jelenlegi életmódja mellett másfél Földre lenne szükség! A lakhatási, a közlekedési, az étkezési-fogyasztási szokásaink tudatos alakításával sokat tehetünk a Föld, az élettér megóvása érdekében.

A Zöld jeles napok -a Föld napja című interaktív előadás április 19-én volt az Újbudai Szenior Programközpontban, amikor erős hidegfront tört be hazánkba, országszerte nagy mennyiségű eső esett és a hegyekben havazott, sok helyütt meghaladta a 30-40 cm-t. Ez rendkívüli helyzet, aminek kialakulásához nem kizárható az éghajlatváltozás, a klímaváltozás sem. A maroknyi, ám lelkes résztvevők igazán interaktív beszélgetésbe kezdtek, jól összeszedték azt is, hogy mit tehet az ember a problémák lassítása, elkerülése érdekében. Hiszen az előadó által hozott jelmondat: Egy ember kevés, de minden ember számít! - jól rámutat arra, hogy minden egyénnek megvan a felelőssége, feladata ebben a kérdésben. A teljesség igénye nélkül szóba került a hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a locsolás, a táplálkozás és a biciklis közlekedés kérdésköre.

A Föld napja mozgalom 1970-ben kezdődött Amerikában, 1990 óta világméretű esemény, melyhez Magyarország is elsők között csatlakozott. Több mint egymilliárd ember cselekszik egyidőben 192 országban április 22-én a világ legnagyobb környezeti eseményén. Az idei ünnepség hazai programjáról az alapítvány honlapján tájékozódhat: http://fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek/budapest


Minden hónapban várjuk az Újbudai Szenior Programközpont környezetvédelmi programjaira, az interaktív előadásokra, melyekről konkrét információt szerezhet személyesen ügyfélfogadási időben (1117 Bpest, Bölcső u. 3. hétköznap 8:00-14:00 óráig), telefonon: 06 1 372-4636 és a honlapon keresztül ( http://idosbarat.ujbuda.hu/)


Tegyen Ön is valamit a Föld jövőjéért!


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.