Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

Márciusi megújulás

Úgy tudtam, hogy a csillagászati tavasz kezdete március 21-e. De már ez sem igaz! Ugyanis ez a nevezetes nap egyenlő a tavaszi napéjegyenlőség idejével. S ez az idén március 20-án 11:29 perckor következett be. Állítólag ekkor a Nap geometriai középpontja az Egyenlítő felett tartózkodik 12 órán keresztül. Egyenlő hosszúságúak a nappalok és éjszakák.

Márciusi megújulás

De mint a körülöttünk lévő világ, a csillagászat is oly bonyolult, hogy nem írható le ilyen egyszerűen a jelenség. A tudomány szerint 2011-ben volt utoljára hazánkban március 21 a csillagászati tavasz kezdete, ettől kezdve 2047-ig a tavaszi napéj egyenlőség március 20-án lesz. 2048-2100-ig ez a nap március 19-e, majd 2102-től lesz ismét 21-én a természet újjászületése. Ennek az eltérésnek a szökőév az oka.

A Föld egy nap alatt fordul meg a tengelye körül. Ez az állítás megint csak pontatlan, hiszen a pontos forgási idő 23 óra 56 perc 4 másodperc. Az az idő, amíg a Föld egy teljes kört tesz a Nap körül 365 nap 6 óra 9 perc 9 másodperc, de ez nem egyezik meg azzal az időtartammal, ami eltelik pl. két azonos típusú (pl. márciusi) napéjegyenlőség között, ami “csak” átlagosan 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc. A naptárkészítésnél ez komoly gondot okozott, ezért vezették be a szökőévet. Ez volt az évszázadokig használt Julián-naptár alapja, amit Julius Caesarról neveztek el.

Csillagászati évszakváltás a hétköznapokban is érezhető. Minden nappalt egyre hosszabbnak érzünk, tovább van világos. Ezáltal a kedélyállapotunk is javul. Rügyeznek a növények, virágba borul a természet, csiripelnek a madarak, lekerülnek a télikabátok. A meteorológia még óvatosságra int, de márciusban minden évben beköszönt a tavasz. Bőrünkön is érezzük a megújulást. A perctől, az órától függetlenül fogadjuk hát nyitottan, boldogan!

60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.