Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Kultúráról szeretettel

„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül." (Kodály Zoltán). „Egy nép a kultúrája és hite nélkül megszűnik létezni." (Laurell Kaye Hamilton). „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”(Bartók Béla) „Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.” (Kodály Zoltán)

1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, melyet Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én megírt költeménye, a Himnusz születésnapja tiszteletére is tartunk. Azóta sokan és sokféle módon megfogalmazták, hogy mit jelent számukra a kultúra. Költőink, íróink, közéleti személyiségeink magasztos, fennkölt szavakkal írták le ezzel kapcsolatos gondolataikat.


Kosztolányi Dezső: Magyar vagyok, minthogy magyarul írok…

 

Magyar vagyok, minthogy magyarul írok,

magyarul mondom ámuldozva: tej

s magyarul mondom a halálos Áment,

ha ingadozva hátradől e fej

s az elomló test végső reszketéssel

a levegőbe rázza vézna öklét

s egy mozdulattal és egy bús igével

egy lesz vele a rejtélyes öröklét.


De mit is jelent a nagy közösség, a nép számára a kultúra?

A körülöttünk lévő dolgok lényegét, a megélt világot mind felöleli. Az ünnepeket, szokásokat, hagyományokat, viszonyainkat önmagunkhoz, másokhoz, a mindenséghez, gondolatainkat, tetteinket…Azt is, hogy tudunk-e őszintén örülni saját és a mások sikerének? Lehajolunk-e, ha elesett emberrel találkozunk? Ha valamiről jobbító véleményünk van, kiállunk-e amellett? És mindezt hogyan tesszük? Őszinte tisztelettel, szeretettel, vagy kényszerből? Felül tudunk-e emelkedni saját érdekeinken, hogy a másoké is érvényesülhessen? Mennyire tudunk alkalmazkodni a felgyorsult, megváltozott világhoz?

Ezek látszólag hétköznapi kérdések, de nagyon meghatározzák mindannyiunk életét. Az én felkészültségem, tudásom, szokásaim, életvitelem hatással van a világ fejlődésére, vagy éppen romlására. Ezek a cselekedetek, gondolatok mind a kultúrához kapcsolódnak, habár sokszor nem tulajdonítunk ekkora jelentőséget nekik. Kölcsey Himnuszának Erkel által megzenésített szövege éneklése közben sem biztos, hogy egyre gondolunk. Mégis, minden korban különös ünnepélyessége, aktualitása van a nemzeti imádságnak, amely áldást kér a magyarságra, amely sok zivataros évszázadon kivívta függetlenségét és szabadságát.

A Magyar Kultúra Napján emlékezzünk szeretettel és örömmel, szűk körben, vagy közösségben bőven választhatunk!

Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.