Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Kodály Zoltán

135 éve született és 50 éve halt meg Kodály Zoltán, a magyar zenei élet kimagasló alakja, a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzene kutató, tudós, zenepedagógus és nyelvész. A kettős évforduló alkalmával világszerte megemlékeznek munkásságáról, így hazánkban is megkezdődött a Jubileumi Kodály-év.

Kodály Zoltán

1882. december 16., Kecskemét – 1967. március 6., Budapest

Érdemes lesz figyelemmel kísérni a koncerteket, rendezvényeket, mert rendkívül sokrétű munkássága miatt bőven tudunk választani a repertoárból.

Köztudott Kodályról, hogy a nevelésben látta az ország zenei műveltségének megteremtését. Együttműködve a zenei szakemberekkel meg is alkotott egy metódust, ami által zeneértő és szerető társadalom nevelhető. Az ember zenei fejlődése szerinte a születés előtt kilenc hónappal kezdődik. A nevelési alapelvei fokozatosan fogalmazódtak meg és mentek át a gyakorlatba. Koncepcióját hazai iskolákban és a világon számtalan helyen átvették, megvalósították. Elgondolásait legszemléletesebben az írásaiból ismerhetjük meg.

"Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember... Jó mérnök, vegyész stb. lehet valaki, ha tizenöt éves koráig rá sem gondol. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni-gyakorolni a fülét... A zene ügye az általános iskolában nem is a zene ügye elsősorban. Közönségnevelés=közösségnevelés."

(Közönségnevelés, 1958)


A zene legyen mindenki számára elérhető! Hogyan? Ezt kutatta, keresteakkor, amikor népdalgyűjtő körútjai után lejegyezve, rendszerezve közkinccsé tette a magyar és rokon népek életét, szokásait megörökítő remekműveket. Amikor a paraszti kultúrát megelevenítő népzenét műveiben feldolgozva hangversenytermek, s az Operaház színpadán méltó rangra emelte, a nagyközönséggel megismertette. 100 éves terv (1947) című írásában is fejtegeti a magyar zenekultúra megteremtésének útját, melyet mindenképpen a népdalok útján a köznevelés segítségével látott megvalósíthatónak.

„Jobb zenésszé és jobb magyarrá vált gyermekekből lesz csak a jobb és magyarabb zenét termő és szerető Magyarország.”


"A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

(Mire való a zenei önképzőkör, 1944)

Kodály örökségét tanítványai, a zenei koncepcióján felnövekvő nemzedékek tisztelettel ápolják.


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.