Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. szombat, Konrád

Kezdődik a kerti munka

Márciusban a jó idő beköszöntével egyre többet érdemes a szabadban tartózkodni. Kössük össze a kellemest a hasznossal!Legjobb a kert tervezését már télen, vagy kora tavasszal elkezdeni, hogy amikor már elmúltak a tavaszi fagyok, nekiállhassunk a kertészkedésnek.

Legfontosabb tavaszi munka a talajlazítás, az ágyások felásása. A terület megtisztítása után, ha szükséges, szórjunk ki komposztot, vagy érlelt marha vagy más istállótrágyát!

Tavasszal ültethetjük az első virághagymákat, pl. a dália, a kardvirág, és alstromélia, frézia. Jól meg kell választani az ültetés helyét. Érdemes az utak mentén kis alakzatokba és a kert elejébe ültetni.

Takarítsuk le a kerti utakat, javítsuk ki az esetleges hibákat, vagy azokat a helyeket ahol a téli fagy kárt tett az utakban!

Szedjük elő a kerti szerszámokat, tisztítsuk és élezzük meg ezeket, majd helyezzük üzembe az öntözőrendszert!

A gyepfelületet megújításához tavasszal kell a fűmagot elvetni. Még rügyfakadás előtt tavasszal végezzük el a gyümölcsfákon a lemosó permetezést, a cserjéket és sövényeket pedig metsszük formára!

Most kell elkezdeni fagymentes helyen a magok elvetését, és a palánták előnevelését.

Az időjárástól függően március és április végén már ültethetjük az idei zöldborsót, és néhány hidegtűrő növényt, de a muskátlival, és az egynyári növényekkel mindenképp várjuk meg a 15-18 fokos meleget, mielőtt kitennénk őket a szabadba!

Ha a balkonra, teraszra ültetjük a növényeket, szükség van virágföldre, vieágos ládákra, cserepekre. A virágok különféle tápanyagokat igényelnek, amihez kérjünk segítséget!

A gondosan, tervszerűen kialakított, ápolt kertben, a virágos teraszon nyáron jól esik majd az ücsörgés egy finom reggeli kávé, vagy az esti borozgatás mellett.


Felhasznált oldalak:

http://www.agraroldal.hu/ultessunk-viragokat.html


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.