Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Január 25. Pál fordulásának napja

Pál napját – január 25-ét – pálfordulás napjának is nevezik. A bibliai történet szerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg és ettől Pál apostol lett belőle. A zsidó származású fiú eredetileg a keresztények üldözője volt. Ám egyszer a damaszkuszi úton átélt látomása miatt kereszténnyé vált, ekkor a nevét Pálra változtatta, SaulusrólPaulusra. A kereszténység leghevesebb, legbefolyásosabb védelmezője lett.

Az évnek ezt a napját időjósló napként is számontartják, ugyanis a kemény téli időjárás ettől kezdve átalakul: „Pál-fordulás – télfordulás”. Ha ekkor szép, derült idő van, akkor még hosszantartó hidegre lehet számítani. A népi regula szerint„ha tiszta az idő, bőven terem puszta, mező”. „Ha fénylik is Szent Pál, akkor minden termés szépen áll.” „Ha havas, vagy nedves, lesz a kenyír igen kedves.” Ha Pál napján fúj a szél, szűk szénatermés várható. A köd a jószág pusztulását jelzi, a szelek a háborút. A termésvarázsló szerint egyes vidékeken a dughagymás tarisznyát ekkor fordítva kell a szegre akasztani.


A pálfordulás a köznyelvben valakinek a véleménye szöges ellentétbe fordulását is jelenti.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.