Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 19. hétfő, József, Bánk

Ismerkedés a vadon élő gyógynövényekkel

Már az ősi társadalmakban és a primitív népeknél is nagy becsben tartottak bizonyos növényeket és gyógyító hatást tulajdonítottak nekik. A kezdeti kultúrákban a varázslók, majd később afüves emberek, füves asszonyok jól ismerték a vadon termő fűben-fában lévő hatóanyagokat. Dédanyáink is tudták, hogy az erdő-mező fái, virágai főzetéből készült tea mely betegségekre nyújt segítséget.

Magyarország területe különösen gazdag gyógynövény fajokban. Egyesek begyűjtését törvények szabályozzák. S egyre nagyobb területen és többen foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel.

Az összegyűjtött és megszárított gyökereket, leveleket, terméseket, virágokat széles körben használja fel a népi gyógyászat és orvoslás mellett a gyógyszer-, az élelmiszer-, a kozmetikai-, a bőr-, dohányipar.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal való együttműködésünknek is köszönhetően évente több programot szervezünk Magyarország védett természeti tájaira, s látogatunk el a nemzeti parkokba. Ebben a hónapban a jelentkezők a Tata melletti Agostyáni ökofaluba mennek, ahol az arborétum megtekintése mellett ízelítőt kapnak az ökológiai gazdálkodásból származó termékekből is. Erre a kirándulásra ráhangolódásképp 22-én 10.00 órakoraz Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban (1112 Bp.; Kérő u. 3.) a szervezők a gyógynövények világába kalauzolják a résztvevőket.


Az interaktív előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×