Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Gyerekek és nagyszülők ünnepe

A Nemzetközi Gyereknap általában június 1-én van, de Magyarországon 1931 óta ünneplik május utolsó vasárnapján.Évről-évre gazdag programkínálattal várják a szervezők elsősorban a kicsiket, de a családokat is.

Az ENSZ javaslatára 1954 óta tartják meg a világ számos országában az egyetemes gyereknapot azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.


Újbudán ebben az évben is válogathatnak a rendezvényekből. Ellátogathatnak például 27-én a II. Őrmezei Piknikre a Cirmos ligetbe, a Gazdagrét-szigeten tartandó Kalózkaland gyereknapra, vagy 28-án a Bikás parkba is elvihetik az unokáikat. Számos izgalmas játékkal, előadással, kézműves foglalkozással, kirakodó vásárral várják az ide látogatókat.


A budapesti programokból a hét végén az internet segítségével válogathatnak!


Egy a lényeg, hogy a nagyszülőkre most igazán szükség van. Vigyék unokáikat, dédunokáikat valami kellemes, lehetőleg szabadtéri programra! Nagyszülőnek lenni jó, s ezzel a közös időtöltéssel még elmélyíthetik ezt az érzést a fiatalokban, szeretteikben is.


S ajánlunk még egy kedves írást az ünnep előtt, amit a Nagyszülők Lapjából idézünk, s bizonyára sokuknak könnyes lesz tőle a szeme.Hogyan születnek a nagymamák?

(Julcsi, az 5 éves óvodás kislány szemével. Julcsi egy kitalált kislány)


A nagymamák először kislánynak születnek. Aztán nagylányok lesznek és azután anyukák.


Akkor születnek a nagymamák, amikor az anyukák megtudják, hogy a gyereküknek gyereke lesz, tehát hogy unokájuk lesz.


Ők már ettől kezdve nagymamák, egészen addig, amíg meg nem halnak.


A nagymamák sokat sírnak.


Már akkor sírnak, amikor kiderül, hogy nagymamák lesznek.

Aztán sírnak, amikor megszületik a kisbaba. Sírnak ha beteg, de akkor is, ha túl egészséges.


Sírnak, amikor először a kezükbe veszik, és amikor először rájuk mosolyog, és ettől kezdve minden jó és rossz dolog miatt sírnak. De az is lehet, hogy ilyenkor csak valami por megy a szemükbe....


Persze, boldogok is ám, és sokat nevetnek.


Például amikor meglátják az első ultrahangos fotót.


Akkor elhiszik, hogy ők igazi nagymamák és akkor nevetnek. És közben persze sírnak is.


A nagymamák mindent megengednek az unokának.


Ennek a szülők nem örülnek, ezért a nagymama megígéri, hogy többet nem lesz ilyen, de persze utána is lesz, csak akkor titokban kell tartani!


A nagymamák szeretnek játszani.


Bármikor meg lehet kérni, hogy mamiiiiiii, játszuuuunk! És akkor leül a szőnyegre, kicsit szokott ilyenkor jajgatni, hogy jaj a derekam, de pár perc alatt elfelejti.


A nagymama mesélni is szeret. Mindenfélét, amit kérek. És énekelni is. Igaz, ilyenkor a szüleim nevetgélni szoktak és pusmogni, de nem tudom miért?


A nagyi jól főz és süt. Mindig megkérdezi: mit főzzek neked kisbogaram? És akkor nekem az összes finomság eszembe jut, és nem tudok dönteni.


Amikor sütit csinál, szoktam segíteni. Ilyenkor a fülemtől a lábam ujjáig csupa liszt vagyok, de ezen mindig jót nevetünk.


Persze a mami minden másban is segít. Elvisz engem az oviba, vagy hazahoz. Vigyáz rám amíg anyáék szórakozni mennek. Vasalni is szokott, mert az anyukám nem szeret.


Szóval, jó ha van egy gyereknek nagymamája, mert az olyan mintha két anyukája lenne, csak az egyik öregebb és néha jajgat.


Én örülök, hogy nekem van nagymamám, és szeretném, ha mindig is lenne, és sosem halna meg.


És az is jó, hogy nekem kettő nagymamám is van, mert így tudják egymást váltogatni abban, hogy éppen melyikük szeretgessen engem.


Ha nagy leszek én is szeretnék nagymama lenni, sütni, főzni, és egy kicsit jajgatni, de énekelni lehet, hogy nem fogok, hogy ne nevetgéljenek rajtam.


De lehet, hogy mégis fogok. Addig majd eldöntöm.


Szerintem nagymamának lenni a legjobb a világon. Mert a nagymamáknak biztosan van legalább egy gyerekük, de inkább több, és azoknak is van egy gyereke, de inkább több, és akkor az egész világ gyerekekből és nagymamákból áll!Lejegyezte: Skolik Ágnes


Forrás: Nagyszülők Lapja

http://www.nagyszuloklapja.hu/lelekbuvar/3646/hogyan-szuletnek-a-nagymamak-julcsi-egy-oteves-ovodas-kislany-gondolatai-szavakba-ontve.html


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.