Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 20. kedd, Aladár, Álmos

Éljen a nyár, éljen a fesztivál!

Ha nyár, akkor fesztivál! Ez a fajta kulturális program azért is figyelemre méltó, mert bár mindegyiknek megvan a maga arculata – könnyűzene, opera, összművészet, stb – ezen belül érdekességekkel, kimagasló értékekkel igyekszik megismertetni a széles közönséget.

Az is nagyszerű, hogy ha fizetnünk is kell valamennyit egy-egy előadásért, koncertért, mindig vannak kapcsolódó programok, melyek ingyenesek, figyelem felhívóak és egyediek. A fesztiváloknak különös hangulatuk van. Én azért is szeretem, mert elmehetek magányosan, társasággal, családdal. A programok a kulturális küldetésen túl turisztikai vonzerővel rendelkeznek. A fesztivál közönsége beavatottá válik és egyben természetes közelségbe kerül úgy a művel, az előadókkal, sokszor az alkotóval, a finom falatokkal, de a vendéglátókkal, a várossal/városrésszel egyaránt.

A múlt hét végén volt a Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztivál. Ez a fesztivál arról híres, hogy közel hozza az emberekhez az operát, s a kortárs mai zenét. Nagyon fontos, hogy a játszott remekművek mellett a velünk élő fiatal tehetséges komponisták műveit is megismerhessük. Egyre több beavató előadás van már, ami lehetővé teszi, hogy a kortárs zene érthető, a nagyközönség számára is élvezhető legyen.

Ennek egyik kiváló rendezvénysorozata a Miskolci Operafesztivál. A város utcáin különféle kórusok énekeltek, megörvendeztetve ezzel a járókelőket. A hallgatóság a résztvevőkkel együtt vonult egyik helyszínről a másikra. A villamos is lassított néha, megtapsoltak minden produkciót. A Kodály Kórustalálkozóhoz menet közben csatlakoztak idősek,fiatalok, családok. Míg el nem ért a több száz énekes és kísérete a Szent István térre, ahol a 41 fokos délutáni hőségben már zenélt a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara. Szabó Sipos Máté karmesteri pálcája magasba lendült, és egymás után csendültek fel a közismert és közkedvelt operakórusok. A Nabucco, A varázsfuvola, A trubadúr a Traviata. A lelkes közönség a kórusokkal énekelt és tapsolt. Kodály Székely fonójából az ”A csitári hegyek alatt” című részt a kórusok és a hallgatók együtt énekelték el. A rekkenő hőségben a szívek egyre több melegséggel teltek meg. A Kodály-év tiszteletére a fesztiválon bemutatott Székely fonó daljáték és ez a kis közös éneklés hozzájárult a zene mindenkire katartikus élményként ható befogadásához.

S ezt követően az érdeklődők a Miskolci Nemzeti Színházban megtekintették Gyöngyösi Levente: A mester és Margarita című opera musicaljének ősbemutatóját. A kiváló szólista gárda, a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezetésével megérdemelt nagy sikert zsebelt be az előadás végén. Biztosan állítjuk, hogy a budapesti operaházi bemutatóra már megérkezik a darab híre és nagy érdeklődésre számíthat.


Látogassunk meg minél több fesztivált, mert csemegékre és különleges élményre számíthatunk!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.