Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Egy legendás zenész születésnapja

Március 25-én 70 éves Elton John, az egyik leghíresebb zeneszerző, dalszerző, zenész, énekes.

A Reginald KennethDwight néven anyakönyvezett Elton John, már kisgyermekként tehetségesnek bizonyult a zenében. Tizenegy évesen ösztöndíjjal felvették az angol Királyi Zeneakadémiára. A pályája a hatvanas években indult, volt egy Bluesology nevű zenekara, aztán 1967-ben egy lemezkiadói hirdetés nyomán ismerkedett meg élethosszig tartó dalszerzőtársával, BernieTaupinnel. Első nagylemeze, az EmptySky 1969-ben jelet meg, ekkor vette fel mai nevét. Ezután következtek sorban Elton nagyszerű hetvenes évekbeli nagylemezei. 1991-ben létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, azt az alapítványt, mely kislemezeinek bevételeiből pénzeli az AIDS-ellenes kutatásokat.

Pályafutása során hatszor Grammy díjat és egy Brit Awards-ot kapott, van egy Oscar-díja és egy Golden Globe-ja. A Rolling Stone 2004-ben a “Minden idők legnagyobb hatású zenészei” százas listán a negyvenkilencedik helyre sorolta, a Billboard szerint ő minden idők legsikeresebb férfi szólóelőadója. 1994-ben a Rock and Roll Hall Of Fame tagja lett, 1996-ban az Order Of The British Empire kitüntetéssel Sir Elton John lett. A kollektív emlékezetbe égett az, ahogy 1997-ben Diana hercegnő temetésén előadta az abban az évben egyébként kislemezen újra kiadott 1973-as CandleIn The Windet.

1994-ben nagy sikert aratott az Oroszlánkirály Disney rajzfilm zenéjével, melyért Oscar és Grammy díjat is kapott. Sok mindenkire volt hatással, zenei világába képes volt új dolgokat bevonni, mégis megmaradtak azok az egyedi vonások, melyek miatt stílusa összetéveszthetetlen.

A rock műfaj szinte minden ágában otthonosan mozgó előadó és szerző, egyaránt képes beat, folk, country, soul, blues vagy pop stílusban alkotni és énekelni. Dinamikus, izgő-mozgó színpadi magatartása, bizarr öltözködése és nagyszerű érzéke a show műfajhoz hamar a koncertek közkedvelt figurájává tették. Napszemüveg gyűjteménye egyedülálló. Azon kevesek közé tartozik, akik az évek folyamán sikeresen őrizték meg népszerűségüket és szinte minden évben a toplisták vezető zenésze volt.

„…nagyon jó énekhanggal, nagyon stabil zongorajátékkal, nagyon átélhető, de a szentimentalizmus csapdáját az esetek többségében elkerülő szövegekkel és hibátlanra formált popdalokkal dolgozó előadó, aki azonban kellően színes ahhoz, hogy feltűnjön.” írta róla egy kritika.


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.