Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

Egészségünk titkai

Szokás mondani: felelős vagy a sorsodért, vedd kezedbe az életed irányítását! Mélyen belegondolva igen összetett dologról van szó. Mit tehetek én azért, hogy boldogabb, egészségesebb legyek? Hát a kutatások mai állása szerint igen sokat.

Ugyanis bebizonyították, hogy kellő önismerettel akár megelőzhetjük, vagy el is mulaszthatjuk a betegségeket. S emberi életünkben ez a legfontosabb! Bár akkor érezzük igazán a súlyát, ha már átéltünk egy-két problémát. Ha a betegség fájdalommal, tünettel jelez. Ha nincs tünet, keveseknek jut eszébe, vagy nem mindenkiben tudatos, hogy szeretetteljes életben élni maga az egészség. S ezt az utat mi magunk jelöljük ki, választhatjuk.

Szervezetünk rendkívül bonyolult, ezért az orvostudomány fejlettsége ellenére sem képes minden betegséget meggyógyítani. Az alternatív gyógyászat követői, kutatói már nagyon sok ismeretet, írást adtak közre a hagyományos orvoslás módszereinek kiegészítésére. Abban mindkét irányzat már régóta egyet ért, hogy a fizikai tünetek, betegségek hátterében mindig lelki eredetű problémák állnak. Tehát, ha kellő önismerettel feltérképezzük: kik vagyunk, hova tartunk, mi a célunk? – akkor megtalálhatjuk a számunkra megfelelő utat a testi, lelki harmónia, az egészséges élet felé.

A jelenben és múltban elkövetett tetteink, gondolataink, érzéseink befolyásolják életünket. Az egészségünk szempontjából fontos, hogy megértsük és elfogadjuk ezeket. Egy negatívan gondolkodó ember sokkal inkább megbetegszik, mint aki pozitív szemléletű. Vagy a cukorbetegség hátterében legtöbbször a beteg lelke legmélyén érzett szomorúság, keserűség áll. A májproblémákkal küzdő személy sokszor érez haragot, félelmet magával, vagy másokkal szemben. Ha a koleszterin szintünk magasabb lesz és megvizsgáljuk az okot, legtöbbször rájövünk, hogy nincs elég öröm az életünkben. És ugyanígy minden testi problémához hozzárendelhető bizonyos lelki folyamat, ami rendszerint a kiváltó okok között van. A legfontosabb az önismeret, hogy tisztában legyünk vele, az adott élethelyzet, probléma mennyire érint minket. A lelki stressz fizikai stresszé, betegséggé alakul. Nem kell tehát haragudnunk, önvádat éreznünk, ha megbetegszünk. Szinte hálásak lehetünk, mert a szervezet jelzést küldött, s esetleg a nagyobb baj kellő tudatosság mellett elkerülhető.


Ha magunkon akarunk változtatni, először szeressük és fogadjuk el önmagunkat, figyeljük a testünk üzeneteit, s ha megfejtettük az összefüggéseket a fizikai és lelki életünk között, nagyobb esélyünk lesz a harmonikus, szabad létezésre.


Mindenkinek jó egészséget!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.