Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

A zene világnapja

"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.

Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."  Kodály Zoltán

1975-benYehudi Menuhin világhírű amerikai zsidó hegedűművész és karmester javasolta, hogy a zene világnapját október 1-én tartsák, melyet az UNESCO Nemzetközi Tanácsa elfogadott. Azóta ezen a napon a zenéé a főszerep.

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” – mondta Menuhin

„Mi is a zene? Ez a kérdés órákon át foglalkoztatott, mielőtt múlt éjjel nyugovóra tértem volna. Maga a zene létezése is csodálatos dolog, mondhatni maga a csoda. A gondolat és a tünemények között elterülő birodalom. Mint egy megfoghatatlan közvetítő közeg, szellem és anyag közt lebeg testetlenül, mindkettőhöz kötődve, mégis különbözve azoktól. Szellem, de szellemként kötődik az idő mérhetőségéhez. Anyag, ám anyagként nélkülözi a teret.” Heinrich Heine

A zene átszövi egész életünket, velünk van jó esetben már a születésünk előtt, amikor édesanyánk dúdolója hatással van ránk. Az életben mindenféle hangok vesznek körül, amelyek befolyásolják tevékenységünket, gondolkodásunkat, érzelemvilágunkat. A zene felpezsdít, aktivizál, de megnyugtatni, harmonizálni is képes a lelkünket. Gyógyító erejét egyre szélesebb körben fogadják el.

Jó volna, ha minél több zenét hallgatnánk, ami a harmonikus élet utáni vágyunkat szolgálná. S a passzív zenei átadás mellett rendkívül fejlesztő, építő hatású az aktív zenélés. A hangszeres játék számos pozitív hatása mellett kiváló önkifejezési eszköz, segít a stresszoldásában és hatalmas örömforrás. Ugyanez igaz a kézenfekvő hangszerünkre, az éneklésre is.A zene bármely formája hatással van minden élőlényre.


Hallhassunk zenét és csináljunk zenét minden nap, hogy egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak legyünk!


Újbuda60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.