Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

A zene terápiás hatása

A zeneterápia egy olyan módszer, ahol a terapeuta a zene alapelemeit– a hangot, a ritmust, a dallamot, a harmóniát – eszközként használja fel a terápia során. A zeneterápiával befolyásolni tudják az egyének és közösségek megismerés, az érzékelés, a gondolkodás, a lelki folyamatok során szerzett tapasztalatait, oldani lehet a fizikai és érzelmi blokkokat, kedvezően befolyásolható a kommunikáció, a tanulás, a társas kapcsolatok alakulása.

Éppen ezért ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a test és a lélek „gyógyítása” terén. A terápiás munkában érzelmek szabadulnak fel, új élmények jönnek létre, tökéletesedik a verbális kifejezés, tudatosabbá válik a gondolkodás. A terapeuták a hangzó éneken kívül különféle ritmushangszereket, hangtálakat is felhasználnak, melyek finom rezgései, vagy éppen ritmikai, hangszín-beli sajátosságaik miatt egyedi hatást gyakorolnak a terápiában résztvevőkre. Sokan alkotó tevékenységekkel, pl szabad festéssel is erősítik az egyénre gyakorolt hatást. Lehetőség van relaxálni, de rendkívül kellemes, üdítő hatás érhető el különféle zenék hallgatása során. Az éneklés és az élő zene, ha hagyjuk, különösen mélyen hat az érzelmekre. A zeneterápia az élet számtalan területén és szinte minden szakaszában hatékonyan fejleszti az abban részt vevőket és hatással van egész életünkre. Zenehallgatással már a méhen belüli fejlődés is befolyásolható.

Állítólag az agyműködést legjobban Mozart zenéje serkenti és jótékony hatással van az epilepsziás betegekre is. A májfunkciónak jót tesz a fából készült hangszerek játéka, a szaxofon meg a veseműködést serkenti. Az idegeket a zongora és a hegedű nyugtatja. Álmatlanságra Beethoven Holdfény szonátáját, Bach csembalódarabjait ajánlják, feszültségoldásra Mendelssohn, depresszió ellen Vivaldi, és Gershwin segíthet.


Az alábbi linkek segítségével Kocsi Zoltán játékát hallgathatják:

https://www.youtube.com/watch?v=H5E42Oa45MI

https://www.youtube.com/watch?v=GMkmQlfOJDk

https://www.youtube.com/watch?v=JpR0hpkNPOY

https://www.youtube.com/watch?v=M1MuId9VxjA


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.