Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

A tavasz első gyümölcse: az eper

Az eper latin neve (Fragariavesca) a zamatos illatára utal. Vásárlásakor támaszkodjunk az orrunkra! Biztosan finomat sikerül választani.

Az eper, vagy szamóca közti különbözőség, vagy hasonlóság nem tisztázott. A világ minden országában termesztik, évelő növény és szinte folyamatosan érik májusban, ekkor van a szezonja.100 g eper 60 mg C-vitamint rejt magában, ezen kívül tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot és nyomokban szalicilsavat. Használjuk ki az eperszezont és készítsünk epres finomságokat!

Hideg eperleves

Hozzávalók:

50 dkg eper

5 dl tej

2 dl tejföl vagy tejszín

cukor, vagy méz

- Az epret megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eperből egy marékkal félreteszünk. A maradékhoz hozzáadjuk a tejet, és jó alaposan összeturmixoljuk.

-Hozzákeverjüka tejfölt vagy tejszínt. Annyi tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen a leves. Ha szükséges, mézet vagy cukrot adhatunk a leveshez. Ha kész, jól lehűtjük a levest.Édesszájúak tejszínhabbal tálalhatják.


Tejszínes epertorta babapiskótával

Hozzávalók:

1 kg eper

40 dkg babapiskóta

1,5 l tej

3 csomag pudingpor (tejszínes)

1/2 evőkanál cukor

A tetejére: 2,5 dl habtejszín

A díszítéshez: reszelt étcsoki, vagy tortadara, eperszemek

- A 3 csomag pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral. Az epret darabokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

- A tortaforma alját kirakjuk babapiskótával, ráöntjük a puding 1/3 részét, és kirakjuk az eper 1/3-ával.

- A rétegezést még kétszer megismételjük. A tetején elsimítjuk a pudingot és a tortát fél órára a hűtőbe tesszük, majd rákenjük a tejszínhabot. Az eperszemekkel díszítjük.

- A tortát a hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük fel. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Túrókrémes eklerfánk eperrel és rebarbarával

Hozzávalók:

A tésztához:

7,5 dkg liszt (átszitelve)

0,75 dl hideg víz

0,75 dl hideg tej

5 dkg vaj

2 db tojás (kissé felverve)

A túrókrémhez:

20 dkg túró

5 dkg porcukor

1/2 darab citrom reszelt héja

1,5 dl habtejszín

1 evőkanál zselatin (vízben feloldva)

A rebarbarakompóthoz:

4 szál rebarbara

4 evőkanál cukor

1 dl fehérbor

3 csepp citromlé

A díszítéshez:

8 szem eper

porcukor a tetejére

- A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat.

- Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

- A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, beletesszük a rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni. Az epret felszeleteljük.

- A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

- A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.


Epres szója smoothie

Hozzávalók:

3 bögre vaníliás szójaital

1 db banán

1 bögre eper

1 tkvaníliakivonat vagy mandulakivonat

1/3 bögre xilit

Az epret megmossuk, szárazra töröljük, és felaprítjuk. A banánt meghámozzuk, és feldaraboljuk.

A gyümölcsöket, a szójaitalt, a xilitet és a vaníliakivonatot turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Fogyasztásig a hűtőbe tesszük, jégkockával tálaljuk.


60+ Program