Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

A korát mindenki maga érzi/éli meg!

Olvastamaz Einspach-Tisza Katával, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának kutatójával készült interjút az öregedésről. Rendkívül érdekes megállapításokat tett az életkorral, az előítéletekkel kapcsolatban. Szerinte nem ez utóbbival kell megküzdeni.

A társadalom egységesen az életkor szerint tartja öregnek, vagy fiatalnak az egyént, s nem veszi figyelembe, hogy az mikortól érzi már magát öregnek. Nagyfokú az általánosítás, s ezzel együtt a negatív megkülönböztetés. Ki mondja meg, hogy mikor vagyunk idősek?

A WHObesorolása a leginkább ismert, miszerint egy ember 45-től 59 évesig középkorúnak számít, 60 és 74 között öregedőnek, 75-től 90 évesig öreg, végül pedig 90 éves kor felett elmondhatja magáról, hogy aggastyán lett. Valóban általános ez? Mit tehetünk és kell-e tenni valamit az idő lassításáért? Van egyéni feladatunk, felelősségünk ebben? Fogadjuk el a sztereotípiákat és éljünk velük együtt, vagy lehet tenni valamit azért, hogy „örökifjak” maradhassunk? Az öregedés kezdetének megítélése függ a társadalmaktól, kultúráktól, az egyén szervezetétől, pszichés hozzáállásától. Egyes társadalmakban az idős embereket addig övezte tisztelet, amíg hasznot hajtottak a közösség számára, ha már a feladataikat elvették tőlük, veszített megbecsülésük, önbecsülésük is, pedig a korát minden ember egyéni módon éli meg. Van ebben szabadsága az embernek?

Körülöttünk is egyre több az öregember, demográfiai robbanás korában élünk. A társadalom elöregszik, s ezzel együtt nő a megkülönböztetés, jelen van a kirekesztés, a félelem az előrehaladott életkortól, a haláltól.Rettegünk az ismeretlentől, s nincsenek a társadalomban megfelelő rituálék az elfogadásra, feldolgozásra. A szorongással teli idős kor megélése az általános, ahelyett, hogy élveznénk az életet. Pedigahogyan minden pillanatot, az öregedést is érdemes jól megélni, nem küzdeni ellene, titkolni, rejtegetni, letagadni. Fejlődési folyamatként kellene felfogni az évek múlását és természetességgel kezelni. Ha tisztában lennénk az öregedés folyamatával, felkészülnénk a kellemetlen jelenségek, tünetek fogadására, akkor csökkenthető a feleslegessé válás, a mellőzöttség érzése. Hiszen az öregségben az a jó, hogy addigra sokat tudunk, tapasztaltak vagyunk. S szabadon dönthetünk az energiáink hasznosítása, szinten tartása felett. Övezheti boldogság a nagyszülői szerepvállalást is. Ha erre nincs mód, vagy szükség, akkor az összes időt a saját testi-lelki kiegyensúlyozottságunknak szentelhetjük. Keressünk értelmes, felüdítő közösséget! Tartsuk ébren, vagy fejlesszük tudásunkat! Sakkozzunk, kártyázzunk, tanuljunk új nyelvet, ismerkedjünk meg a technikai újításokkal!

Szerencsére közvetlen környezetünkben, a kerületben rendkívül sok lehetőségből lehet választani. Egyre többen mozognak, tornáznak közösségben.Örvendetesen növekszik az idősebb korosztály digitális ismeretek iránti igénye. Csodálatos a tanulni vágyók emelkedő száma. A 60+ Program által legutóbb indított okostelefonos tanfolyam legidősebb hallgatója 93 éves. Sokan a segítségünkkel tanulják meg kezelni ezeket az eszközöket. Továbbá itt most nem tudjuk felsorolni azt a háromszáz közösségi programot, amiből választhatnak. S vélhetőleg nem ismerünk minden önkéntes kezdeményezést, ami hozzájárul az aktív, egészséges és boldog öregkor megéléséhez. Hiszen az idősebb korosztály tagjainem számolva a múló éveket színházba, kirándulásra járnak közösen és segítik egymást.

Ha azonban nehéz kiszakadnunk magunktól a magányból és a megfoghatatlan (többnyire lelki) gondjainkból, két dolgot tehetünk! Kérhetünk időpontot az Újbuda 60+ Program által szervezett „gyógyító beszélgetést” végző időkorú önkéntesekhez, akik nem pszichológusok, de kiváló tudással rendelkeznek az időskori lelki problémák gyógyításához (időpont kérése: hétfőtől péntekig 8.00 – 14.00 óra között. Tel.:061-372-4636).


Ha fizikai gondot is jelent az otthonunk elhagyása, akkor kérhetjük, hogy látogassanak meg minket – szintén kerületi idős önkéntesek – az otthonunkban. Ez utóbbi önkéntesek nem képzett lelki segítők, de általános segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy mindennapjaink pozitív irányba fordulhassanak. (minden hétköznap 9.00 – 13.00 óra között a 06/1/381-1361-os)

Mindenkit csak ösztönözni tudunk, hogy ne vonuljon vissza a magányba, érdeklődjön, vegyen részt a

60+ programokban! Itt nem számítanak az évek, ám az aktivitással a testi-szellemi frissesség és a szépség sokáig fenntartható!


60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Föld Napja

A környezetünk védelme mindannyiunk fontos feladata, kötelessége. Az utóbbi évtizedekben kutatók, politikusok, híres emberek is kiállnak természeti kincseink, a föld élővilágának védelme érdekében. Sürgető a tennivaló, mert a tudósok folyamatosan felhívják a figyelmet a légkör felmelegedése, az esőerdők pusztulása, a tengervizek szennyezése, az ivóvíz kiapadása káros következményeire.